Acasă Stirile zilei Social Schimbarea care afecteaza toate cadrele didactice din Romania!

Schimbarea care afecteaza toate cadrele didactice din Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Urmare a zecilor de mii de cazuri in care profesorii din Romania au fost jigniti sau agresati fizic senatorul Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social a depus un proiect de lege prin care cadrele didactice urmeaza sa primeasca un statut special – un statut asemanator politistilor. Prin aceasta initiativa cadrele didactce primesc statutul de autoritate publica. Acest statut permite ca organele judiciare sa se autosesizeze imediat ce un cadru didactic este agresat fizic sau verbal.

 

Potrivit autoritatilor peste 70 de mii de pro­fesori romani au fost, cel putin o data, jigniti, ame­nintati sau chiar loviti de catre elevi sau parinti. Studiul a fost facut in 1200 de scoli, cu un numar total de 586.000 de elevi. Dintre acestia, 2400 au recunoscut ca si-au insul­tat sau injurat profesorii, iar a­proape 200 au marturisit, unii din ei cu mandrie, ca au batut, cel putin o data, un cadru didactic.

Potrivit expunerii de motive care insoteste legea, dascalii in Ramania nu se mai bucura aproape deloc de un climat de securitate:

”Realitatea ultimilor ani a demonstrat scaderea tot mai accentuata a respectului acordat corpului profesoral de catre elevi si parintii sau reprezentantii legali ai acestora. Nu au fost putine situatiile in care personalul didactic a fost supus unor agresiuni fizice si/sau verbale din partea elevilor, dar si a parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora. In sistemul national de invatamant se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea  si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantii legali ai acestora; obiceiul de a vedea scoala ca o institutie in care predomina drepturile unor elevi fata de profesorii lor sau fata de restul elevilor, din cauza conceptiei gresite ca scolile sunt centre de asistenta; in multe cazuri, profesorii nu sunt protejati  in cazul luarii unei decizii pedagogice fata de un elev  sau al aplicarii unei sanctiuni disciplinare; nu se poate asigura prevalenta dreptului la educatie al  majoritatii elevilor in raport cu cei care au un comportament perturbator etc.”, sustine ministrul in Expunerea de motive depusa la Senat impreuna cu proiectul de lege, citat de stiripesurse.ro.

****

Iata si proiectul de lege depus:

 

 

LEGE

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos