Acasă Stirile zilei Diaspora Inca o lovitura pentru soferii romani din Italia! Cat timp mai pot...

Inca o lovitura pentru soferii romani din Italia! Cat timp mai pot circula cu numere romanesti?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii rezidenti in Italia mai au problema de rezolvat daca detin autoturisme inmatriculate in Romania, deoarece noul cod rutier din Italia nu le mai da voie sa circule cu numere romanesti mai mult de un an. Amenzile sunt de aproape 400 de euro si ridicarea cartii de circulatie a autovehiculului.

 

Pana acum se prevedea ca masinile inmatriculate in strainatate au voie sa circule in Italia maxim un an, apoi trebuie reinmatriculate, insa pentru masinile din UE nu era clar de cand incepe calcularea anului, avand in vedere ca nu mai exista control la granite.

Aceasta incertitudine s-a depasit printr-o circulara ministeriala (din 24 octombrie 2007) prin care se stabileste ca perioada de un an decurge de la data in care proprietarul vehiculului a obtinut prima rezidenta in Italia, informeaza gazetaromaneasca.com.

Acum aceasta norma este ocolita de romanii din Italia care au masini cu numere romanesti prin inmatricularea masinii pe numele altcuiva din Romania (rude, amici, firme, etc).

Noile norme restrang foarte mult aceasta posibilitate. Astfel, cei rezidenti in Italia care circula cu masini inmatriculate in alte state UE, trebuie sa fie in masura sa dovedeasca cu documente legalitatea detinerii masinii, astfel incat acestea sa nu permita eludarea dispozitiilor administrative si fiscale italiene.

Daca nu se poate dovedi acest lucru, se prevad amenzi pana la 335 de euro si ridicarea cartii de circulatie a vehiculului.

In cazul masinilor inscrise pe firme sau in leasing, aflate la dispozitia unei persoane fizice cu rezidenta inscrisa la evidenta populatiei din Italia, pentru o perioada de peste 30 de zile, circulante pe teritoriul italian, este prevazuta reinmatricularea cu numere italiene, in 60 de zile de la intrarea in disponibilitate.

Celor aflati in aceste situatii, opriti pentru un control de politie le vor fi puse sub sechestru vehiculele pana la regularizarea procedurilor birocratice. Trebuie mentionat ca detaliile vor trebui explicate de un regulament de aplicare a legii.

 

Iata pe larg despre ce schimbari este vorba.

Normele actuale

In momentul actual, circulatia vehiculelor cu numere straine in Italia este reglementata de art. 132 al Codului Rutier, care stabileste ca „Autovehiculele, motovehiculele si remorcile inmatriculate intr-un stat strain si care au indeplinit deja formalitatile vamale sau cele prevazute de articolul 53, alineatul 2 din D.L. nr. 331 din 30 august 1993, daca sunt prescrise, sunt admise sa circule in Italia pentru o durata maxima de un an, in baza certificatului de inmatriculare din statul de origine”.

Totusi, aceasta normativa se aplica numai acelor vehicule destinate unei prezente definitive pe teritoriul italian, adica in cazul in care proprietarul lor isi transfera rezidenta in Italia. Aplicarea normativei este totusi dificila, de fapt in cazul vehiculelor inmatriculate intr-un stat din afara Uniunii Europene este necesar sa se verifice viza de intrare pe teritoriul european aplicata pe documentul de circulatie al vehiculului, in timp ce in cazul unui vehicul inmatriculat intr-un stat apartenent UE, unde exista libera circulatie a bunurilor si persoanelor, nu este posibil sa se verifice cand a intrat acest vehicul efectiv pe teritoriul italian. Aceasta incertitudine s-a depasit printr-o circulara ministeriala (din 24 octombrie 2007) prin care se stabileste ca perioada de un an decurge de la data in care proprietarul vehiculului a obtinut prima rezidenta in Italia.

Noile prevederi

Odata cu inserarea articolului 132-bis, subiectii comunitari rezidenti in Italia de peste un an vor trebui, in calitate de proprietari ai vehiculului, sa efectueze reinmatricularea cu numere nationale. Daca va ajunge la bun sfarsit reforma, strainilor opriti pentru un control de politie le vor fi puse sub sechestru vehiculele pana la regularizarea procedurilor birocratice. In acest fel va fi mai dificil sa se eludeze sanctiunile fara contestare imediata si intreaga disciplina fiscala a vehiculelor.

sursa>onlinereport.ro

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos