Acasă Stirile zilei Bani Schimbare radicala privind „darea in plata”! Ce a decis Curtea Constitutionala!

Schimbare radicala privind „darea in plata”! Ce a decis Curtea Constitutionala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Magistratii de la Curtea Constitutionala au decis ca plafonul de 250.000 de euro din Legea privind darea in plata este constitutional. CCR a respins cererea unor debitori aflati in litigiu cu OTP Bank ca articolul care impune un plafon de pana la 250.000 de euro pentru solicitarile de dare in plata sa fie declarat neconstitutional.

Totul a pornit de la o sesizare facuta de Tribunalul Specializat Cluj, in octombrie 2017 cu privire la un dosar in care OTP Bank a contestat notificarea unor debitori pentru stingerea datoriei prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea bancii.

Articolul (4, alin1. lit b) contestat de debitori impune printre conditiile pentru stingerea unei creante izvorate dintr-un contract de credit prin darea in plata si pe aceea ca cuantumul sumei imprumutate sa nu fi fost mai mare de 250.000 de euro, suma calculata la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei din ziua incheierii contractului.

In februarie 2017, numarul notificarilor pe Legea privind darea in plata era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei.

„O statistica privind numarul la zi al notificarilor privind darea in plata arata ca sunt 7.000 de notificari la sfarsitul lui februarie 2017, din care 99% vin de la persoane fizice. Trendul a fost descrescator incepand cu luna iulie. Sunt 6.000 de debitori. in practica 755 de persoane au notificat mai mult de un credit”, a spus Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).