O companie franceza din domeniul pharma este in plin scandal international si i se cer despagubiri de peste 23 de milioane de euro dupa ce s-a descoperit ca vaccinul produs ar putea agrava boala. Mai exact guvernul din Filipine vrea sa cheme in judecata compania franceza Sanofi pentru a da socoteala legat de proprietatile vaccinului Dengvaxia.

Compania franceza avertizase cu cateva zile mai devreme ca „mai multe cazuri severe de febra dengue ar putea fi observate in caz de expunere la virus” dupa vaccinare la persoanele care nu au fost niciodata infectate.
„Intr-o zi sau alta, acest lucru se va intampla”, a declarat Francisco Duque pentru televiziunea ABS-CBN, care a fost intrebat daca guvernul ar trebui sa dea in judecata Sanofi. „Pentru ca, in cele din urma, o instanta judecatoreasca se va pronunta cu privire la responsabilitatea Sanofi”, a spus el.
Guvernul fostului presedinte Benigno Aquino a lansat programul de vaccinare in 2016, iar Filipine a devenit prima tara care a folosit Dengvaxia la o asemenea scara.
Aproximativ 830.000 de elevi au primit cel putin o doza de vaccin, a adaugat Duque. Guvernul declarase anterior ca mai mult de 733.000 de persoane au fost vaccinate.
Anuntul facut de Sanofi a generat o mare ingrijorare in Filipine, unde boala provocata de tantari este foarte raspandita. Sanofi a incercat luni sa calmeze temerile, aratand ca posibilele „cazuri grave” nu ar fi fatale si ca vaccinul nu ar declansa boala.
Ministrul sanatatii a mai acuzat joi grupul ca a facut declaratii „confuze”.
Guvernul de la Manila ar putea solicita rambursarea a 1,4 miliarde de pesos (23,4 milioane de euro) pentru vaccinurile neutilizate si crearea unui fond de compensare pentru a acoperi costurile de spitalizare a copiilor vaccinati in timpul campaniei publice, care s-ar imbolnavi, a adaugat el.
De asemenea, oficialul filipinez a explicat si ce se asteapta de la instanta in cazul unei plangeri: „Daca se stabileste ca (producatorii) nu au dezvaluit informatii concrete care ar fi schimbat rezultatul tuturor acestor probleme si luarea deciziei de catre Ministerul Sanatatii in timpul guvernului anterior, atunci vor fi responsabili din punct de vedere juridic”.
Duque a adaugat ca Congresul (parlamentul) va examina problema saptamana viitoare.
Departamentul de comunicare al Sanofi nu a fost imediat disponibil pentru a raspunde comentariilor ministrului filipinez, scrie AFP.
sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.