Savantii avertizeaza ca fenomenul din Siberia se extinde si va deveni un mare dezastru natural ce va aduce cu el sfarsitul lumii.

In peninsula Yamal, cercetatorii rusi au descoperit, la aproximativ 10 kilometri de zacamantul de gaze Bovanenk un grup impresionante de mici gauri, care inconjoara un crater inspaimantator prin dimensiunile sale.

Aceste cratere constituie, in opinia specialistior, un pericol real pentru orasele din Nordul Indepartat, precum si pentru infrastructura intreprinderilor de petrol si gaze din regiune.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca, daca nu se va gasi o solutie, viata a mii de oameni va ajunge sa atarne de un fir de par. Pe de alta  parte, expertii se tem ca, pe fondul incalzirii globale, gazul natural din galeriile subterane s-ar putea aprinde.

Dar de ce apar acele cratere? Specialistii au avansat mai multe ipoteze. Ei evoca, pe de o parte, o posibila explozie a pungilor de gaze create la o anumita adancime sub pamant si, pe de alta parte, efectul acumularii de gheata subterana.

Oamenii de stiinta inclina spre a doua varianta, pornind de la asemanarea dintre craterele din Yamal cu cele din zonele inghetului vesnic si care apar atunci cand panza de apa freatica ingheata si se intareste, impingand la suprafata tot ce intalneste in cale.

Ipoteza sustinuta in special de profesorul Aleksandr Portnov, potrivit caruia peninsula Yamal este strabatuta, in adancime, de rauri subterane foarte puternice.

Pe de alta parte, nu departe de craterul din Yamal se afla un urias zacamant de gaze naturale, de unde anul trecut au fost extrase 46 miliarde metri cubi. Ori, extragerea unei cantitati atat de mari de gaze nu ramane fara urmari.

Prin urmare, au concluzionat expertii, indiferent de cauzele care provoaca aparitia acestor gauri, fenomenul va continua. Nu se stie insa in ce ritm si care va fi amploarea lui. Situatia este catalogata drept alarmanta spre critica.

Sursa: incomemagazine.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.