Acasă Stirile zilei Stiinta Nu e nici APOCALIPSA, nici SFARSITUL LUMII! Dezastrul este de neevitat!

Nu e nici APOCALIPSA, nici SFARSITUL LUMII! Dezastrul este de neevitat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu mai este vorba de Apocalipsa, dar nici de sfarsitul lumii. Pamantul chiar este in prag de dezastru, fiind pandita de cea de-a sasea extinctie in masa din istoria Terrei.

„Suntem in pragul celei de-a sasea extinctii. Daca o vom evita sau nu, depinde de actiunile noastre”, a declarat biologul Stuart Pimm, principalul autor al studiului.

Rata disparitiei speciilor inainte de aparitia oamenilor era de 0,1 pe milion, pe an. In ziua de azi, rata este de cel putin 1.000 de ori mai rapida, fiind de 100 de extinctii pe an pe milionul de specii, si putand ajunge chiar la 1.000 pe milion.

Desi responsabila pentru accelerarea ratei disparitiei este o combinatie de factori, cel mai importat factor este pierderea habitatului din cauza oamenilor, arata dr. Pimm de la Institute of Ecological Research.

Alte probleme majore sunt speciile invazive introduse de oameni, care distrug speciile native, schimbarile climatice, precum si pescuitul excesiv.

De exemplu, rechinul cu varf alb era una din cele abundente specii de pradatori de pe Pamant, insa a fost vanat atat de mult, incat acum este pe cale de disparitie.

„Daca nu facem nimic, va fi la fel ca pe vremea dinozaurilor”, a spus dr. Pimm.

Alte specii de mare risc sunt rinocerii de Sumatra, leoparzii Amur si gorila de munte.

Sursa: rtv.net