Acasă Stirile zilei Satenii dintr-o comuna din Romania stau pe un urias sit arheologic! Aici...

Satenii dintr-o comuna din Romania stau pe un urias sit arheologic! Aici se afla resedinta guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Locuitorii comunei Dobrosloveni din judetul Olt, care vor sa-si construiasca o casa, trebuie sa solicite avizul Ministerului Culturii, pentru ca un sat intreg se afla pe un sit arheologic ce se intinde pe 340 de hectare.

Intr-o comuna din Olt se pot construi case doar cu acordul Ministerului Culturii, pentru ca un sat intreg se afla pe un urias sit arheologic. Aici s-ar afla resedinta guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis. In satul Resca, din comuna Dobrosloveni, au fost descoperite foarte multe obiecte antice, aici fiind amplasata fosta capitala a provinciei Dacia Manvensis, Romula Malva.

Consilierul superior din cadrul Directiei de Cultura Olt, Laurentiu Comanescu, a declarat ca situl arheologic din satul Resca se intinde pe toata localitatea si pe extravilanul acesteia. El a explicat ca cei care vor sa construiasca trebuie sa obtina aviz de la Ministerul Culturii, altfel risca chiar dosare penale.

”Sit-ul arheologic de la Dobrosloveni – Resca se intinde pe tot satul, chiar si in extravilanul satului. Pe partea de sud si pe cea de nord a satului sunt necropole funerare. Daca cei care doresc sa construiasca nu respecta acesti pasi, pot fi sanctionati o data din punctul de vedere al Legii urbanismului ca nu au actele necesare pentru a efectua o constructie si, apoi, pe Legea patrimoniului, care prevede ca efectuarea de lucrari fara certificatul de descarcare de sarcina arheologica este infractiune si se pedepseste chiar cu inchisoare sau cu amenda. Preferabil ar fi ca toata lumea sa-si ia avizele”, a declarat el.

Laurentiu Comanescu a adaugat ca, potrivit Legii Urbanismului, solicitantul face o cerere catre Primarie pentru aprobarea construirii.

Primaria emite un certificat de urbanism in care sunt prevazute o serie de avize. Printre alte avize este si certificatul de la Directia de Cultura Olt.

”Nu este un aviz neaparat ca cel dat in cazul monumentelor istorice. Este ceva special, ne referim la certificatul de descarcare de sarcina arheologica. in asta se materializeaza acel aviz specific. Satul Resca din comuna Dobrosloveni este prins si la monumente istorice, dar este in acelasi timp si sit arheologic, fiind de importanta nationala, categoria A. Odata eliberat acest certificat de urbanism, persoana respectiva isi ia avizele, intre care si acesta emis de noi. Face o solicitare la Directia de Cultura cum ca doreste sa construiasca, ataseaza cererii o documentatie facuta de un proiectant si noi facem un raspuns-tip in care ii transmitem ca este nevoie ca documentatia sa fie completata cu un raport de sapatura arheologica”, explica Laurentiu Comanescu.

El a adaugat ca cel care vrea sa construiasca trebuie sa apeleze la un arheolog, iar documentatia intocmita de acesta trebuie avizata de Ministerul Culturii.

”Asta presupune ca apeleaza la o institutie specializata, care are arheologi specialisti, experti in domeniu, incheie un contract si se face cercetarea arheologica. in cazul Resca, se face o cercetare arheologica preventiva. Se face o solicitare la Ministerul Culturii pentru ea, se merge in teren, se sapa la indicatiile arheologului, se constata daca exista sau nu anumite structuri sau elemente arheologice sau bunuri culturale. in functie de ce se descopera, se face acest raport final, care se inainteaza tot la noi, la Directia de Cultura si, fiind sit arheologic de categoria A, nu se poate aviza la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice ci de Comisia Nationala de Arheologie”, a mai declarat Comanescu.

Potrivit acestuia, in urma unor verificari facute recent, au fost descoperite trei constructii fara respectarea legii. Cele trei persoane se vor alege, cel mai probabil, si cu un dosar de cercetare penala, pe langa amenda primita de la Primarie.

”Recent am mers din casa in casa, cel putin in zona centrala a satului Resca, si am facut unele constatari. Cred ca trei persoane au construit cu nerespectarea legii, fara autorizatie de la Primarie, implicit fara certificat de descarcare de sarcina arheologica. in cazurile de fata, se va aplica o amenda din partea Primariei, urmand ca ulterior sa discutam cu cei de la Politia Olt sa vedem daca este nevoie si de dosar penal. Cred ca este posibil sa se deschida si dosar penal in aceste cazuri”, a mai spus Comanescu.

El a adaugat ca aceeasi situatie ca in Dobrosloveni este intalnita la Corabia, unde este amplasata cetatea Sucidava, si la Gostavatu, in satul Slaveni.

Elena Neacsu, care locuieste in centrul satului Resca, si-a construit o casa, insa nici nu a apucat bine sa o termine ca a fost data in judecata de Primarie pentru ca nu a avut aviz de la Ministerul Culturii.

”Ne-a dat in judecata Consiliul Local si am platit si amenda ca nu am avut aviz si pana la urma a umblat sotul si a facut”, spune femeia.

Primarul din Dobrosloveni, Gheorghe Tudorascu, a declarat ca recent, in urma unor sapaturi pentru o constructie noua, au fost descoperite mai multe ziduri.

”Nu putem da autorizatie de construire daca nu vine cu un aviz, un certificat arheologic de descarcare de sarcini. Recent am avut o situatie deosebita. S-au gasit cateva ziduri, 10 randuri de caramida, piatra de Vrata si se spune ca acolo ar fi fost chiar primaria”, spune Tudorascu.

Istoricii de la Universitatea din Bucuresti desfasoara sapaturi arheologice, anual, la Dobrosloveni, sprijiniti financiar de Consiliul Judetean Olt, pe locul unde se crede ca se afla resedinta guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis din capitala Romula Malva.

Cei mai multi istorici plaseaza Malva la Resca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis in Oltenia. Acestia se bazeaza pe textul unei inscriptii aflate in Sevilla, la baza turnului La Girallda. S-a pastrat pana in prezent doar o copie realizata, in anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales si un mulaj in ghips aflat la muzeul din Sevilla. in randurile patru si cinci ale inscriptiei este mentionata localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

Sursa: Mediafax