Cap Limpede

Sanatate

Romanii sunt campioni la spart seminte! Cat dauneaza consumul exagerat de bomboane agricole!

Consumul excesiv de seminte este un adevarat pericol pentru sanatate. Specialistii trag un semnal de alarma fara precedent. Repercusiunile pot fi foarte grave.

Romanii sunt vicecampioni mondiali la consumul de „bomboane agricole”. Mancam in jur de 15 mii de tone de seminte de floarea soarelui pe an. Pe vremuri, taranii alegeau din recolta cele mai vanjoase palarii, le uscau la soare si spargeau semintele in fata portii. Astazi, si orasenii le mananca de zor, la meci, pe plaja, in parc si la televizor. Pe masura ce piata e tot mai puternica, se inmultesc si amenzile date celor care lasa in locurile publice covoare de coji.

Romania produce un sfert din cantitatea totala de floarea soarelui a Uniunii Europene – peste 2 milioane de tone pe an. Exportam cam jumatate. Restul se preseaza pentru ulei si se consuma in scop recreativ.

Consumul de 15 mii de tone pe an ne plaseaza pe al doilea loc in lume, dupa Spania. Doar ca ei le mananca in salate, shake-uri si batoane. In ultimii ani, afacerile cu seminte pentru mancat s-au dezvoltat foarte mult.

Grosul vanzarilor vine din semintele intregi, ambalate. Cel mai puternic furnizor de pe piata a atins anul trecut o cifra de afaceri de 83 de milioane de euro, iar profitul net a crescut de 6 ori.

Efectele benefice sunt evidente, pentru ca in seminte gasim proteine, fibre, vitamine, fitosteroli si minerale. Dar nu mancati mai mult de un pumn de seminte odata, pentru ca ingrasa. Iar cele cu coaja va pot afecta smaltul dintilor, spun stomatologii. „Daca adaugam sare crestem tensiunea arteriala si distrugem sanatatea rinichilor. Daca le prajim distrugem antioxidantii si cream radicali liberi.”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie, conform ProTV.

Pentru ca piata tot creste, mai nou importam seminte vrac de la turci, bulgari si unguri.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-97674").on("click", function(){ $(".com-click-id-97674").show(); $(".disqus-thread-97674").show(); $(".com-but-97674").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});