Acasă Life Dezvoltare Personala Sase fraze din educatia Montessori pe care ar trebui sa le foloseasca...

Sase fraze din educatia Montessori pe care ar trebui sa le foloseasca toti parintii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

5. Ghideaza-te dupa copil (Follow the child).

Aceasta este probabil una dintre cele mai cunoscute fraze din pedagogia Montessori. „Follow the child” inseamna sa ai incredere in copil si in ritmul lui de dezvoltare si sa cauti motivele din spatele comportamentului. Aceste cuvinte ne reamintesc ca fiecare copil este unic si are propriile lui nevoi si pasiuni.

Daca cel mic nu pare interesat de cartile pe care le citesti, incearca sa fii mai atent la el, sa observi ce ii place cel mai mult sa faca. si poate vei gasi o carte/o poveste pe acea tema. De exemplu, daca ii place sa deseneze sau sa construiasca, o poveste pe aceasta tema ii va atrage atentia in mod sigur. Mai ales daca dupa lectura faceti si o activitate inspirata de povestea respectiva.

Cand ne ghidam dupa copil reusim sa il vedem asa cum este, sa ii hranim pasiunile si sa ii satisfacem nevoile lui. Nu pe ale noastre.

6. in aceasta casa….

Educatorii spun “in aceasta clasa”, insa noi parintii transferam lectiile si cuvintele acasa. Aceste cuvinte reprezinta o metoda de a le reaminti copiilor ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte. De exemplu: “in aceasta casa luam cina la masa/mancam asezati/nu mancam la televizor/ducem hainele murdare in cosul de rufe/ne asezam papucii in dulap etc.”

Copiilor le place sa faca parte dintr-o comunitate, isi iubesc familia, iar aceste cuvinte le aduc aminte cum functioneaza familia lor si care sunt legile dupa care ea functioneaza in armonie.

Toate cele sase fraze sunt atat de simple si la indemana incat ma mir ca nu le-am folosit mai des pana acum. Nu sunt multe si nici greu de tinut minte, dar pentru orice eventualitate le voi scrie pe o foaie de hartie si le voi pune pe frigider pentru a le folosi cat mai des sau pana cand vor deveni parte din mine. si de fiecare data cand le voi citi imi voi reaminti esentialul: fetita mea meu este unica, are propriile ei nevoi si pasiuni, iar rolul meu este acela de a o ajuta sa se descopere. Tot ceea ce trebuie sa fac este sa ma ghidez dupa ea.

Sursa: jurnaldeparinte

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
1
2
3
Articolul precedentGeniu la 13 ani! O fetita din Galati a fost acceptata in organizatia celor mai inteligenti oameni de pe Planeta!
Articolul următorCei trei noi ministri PSD au depus juramantul la Cotroceni! Ceremonie fara precedent, Iohannis i-a expediat rapid!