Multa lume s-a intrebat ce va face Romania dupa puciul de la Ankara si valul de atentate teroriste care au lovit Europa… Paris, Bruxelles, Istanbul, Nice, Munchen. Iata ca primele mutari au aparut in cadrul SRI, unde autoritatile vin cu sange proaspat scimband doi adjuncti. Cele doua mutari la varf, cuplate cu pensionarea celor cinci generali fac parte din procesul de transformare institutionala asumat public de directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul Eduard Hellvig, la momentul investirii. Ramane totusi intrebarea cum isi protejeaza Serviciul de Informatii Exterbe cetatenii aflati cu milioanele in tarile europene expuse la aceste pericole.

 

Seful SRI Eduard Hellvig nu s-a pripit dupa aceste evenimente care pun Romania in alerta si a facut intai o analiza temeinica, dar pana la urma a mutat: a trimis la pensie „garda veche” si a adus in prima linie profesionisti de la contraspionaj. Nici nu se putea altfel, in contextul actual de (in)securitate globala. Pe langa schimbarile extrem de importante de la varf, asumate de directorul Eduard Hellvig, vin si aceste transformari pe fond, in core-bussines-ul SRI, in partea operativa, care demonstreaza ca SRI intinereste, este in trend cu toate structurile de intelligence euroatlantice in care este necesar sa faci fata la tot felul de provocari. Cel putin in ceea ce priveste  amenintarile venite pe calea comunicatiilor Romania sta destul de bine. Mai mult decat atat Adrian Ciocirlan este chipul nevazut din spatele luptei anticoruptie avand o stransa colaborare cu DNA in ultimii trei ani. Cert este ca asistam la un proces de transformare conform principiului entropiei – a doua lege a relativitatii.

 

Adrian Ciorcirlan (42 de ani) va conduce departamentul de operatiuni tehnice, dupa ce 2013-2016 a condus Directia Generala Apararea Constitutiei. De precizat ca aceasta Directie a sprijinit cu toate resursele si informatiile lupta anticoruptie a DNA din ultimii ani. In martie 2015, presedintele Klaus Iohannis i-a acordat gradul de general de brigada.

Pana ieri sef de Cabinet al lui Eduard Hellvig, Cristian Bizadea (40 de ani) vine tot dinspre zona de contraspionaj (incepand din 2010) si va conduce departamentul de analiza, planificare, cooperare cu serviciile straine omoloage. Important in actualul context international, de mentionat ca Bizadea este specializat pe problematica Orientului Mijlociu, teza de doctorat fiind intitulata „Orientul Mijlociu Extins; o perspectiva demopolitica” (obtinuta in 2013, la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti).

Cei doi adjuncti, care isi vor prelua atributiile incepand cu data de 1 august, ii inlocuiesc pe generalul Dumitru Cocoru (fostul sef al departament de operatiuni tehnice, pensionat acum o luna), respectiv pe generalul Ion Grosu (fost sef al departamentului de planificare, sinteza, cooperarea cu strainatatea).

 

General de brigada Adrian Ciocirlan:

pana in anul 2010 – functii de conducere in cadrul Directiei Generale Contraspionaj.

2010-2013 –  seful Directiei de Informatii a Municipiului Bucuresti.

a absolvit cursuri de pregatire in domeniul intelligence si studii de securitate desfasurate in tara si strainatate.

a urmat cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul”

a absolvit cursuri de pregatire in domeniul intelligence si studii de securitate desfasurate in tara si strainatate.

a urmat cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit in anul 1996.

vorbeste fluent limba engleza si limba franceza.

S-a nascut la 25 mai 1974, in Bucuresti.

Este casatorit si are doi copii.

 

Colonel Cristian Bizadea:

Din 2001 – diferite functii in Directia Generala Contraspionaj, din care a participat la operatiuni derulate in cooperare cu parteneri interni si externi ai SRI.

Lector universitar si a predat cursuri de analiza a informatiilor si analiza de risc la Universitatea Bucuresti si la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”.

Este licentiat in drept al Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu si are un master in comunicare si relatii publice, obtinut la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

Vorbeste fluent limba engleza.

S-a nascut in anul 1976, in Bucuresti. Este casatorit si are un copil.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.