Acasă Stirile zilei Stiinta S-a demonstrat! Viitorul poate influenta trecutul! Vezi experimentele care dovedesc asta

S-a demonstrat! Viitorul poate influenta trecutul! Vezi experimentele care dovedesc asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Timpul s-ar putea derula dinspre viitor spre trecut, lucrurile pot exista simultan in multiple stari, iar vechea dilema a copacului care se prabuseste intr-o padure ar putea sa nu fie legata doar de prezenta unui martor care sa-l auda cazand ci si, cumva, de a sti dinainte daca va fi sau nu vazut, conform unui nou studiu publicat de revista Nature Physics, informeaza site-ul secondnexus.com.

In general cu totii suntem de acord ca trecutul este cel ce influenteaza prezentul care la randul sau influenteaza viitorul. Probabil ca aproape nicio persoana care nu sufera de afectiuni psihice sau nu este sub influenta drogurilor nu ar putea sustine ca evenimentele viitoare le pot influenta pe cele din trecut. si totusi acest lucru ar putea sa se schimbe in lumea plina de paradoxuri a fizicii cuantice.

Pentru un om obisnuit, intelegerea lumii observabile, dominata de fizica newtoniana, clasica, tine de „bunul simt”. Timpul se scurge dinspre trecut spre viitor, lucrurile nu pot exista decat intr-un singur loc intr-un anumit timp, iar daca un copac cade intr-o padure fara ca nimeni sa-l observe va produce un sunet. Niste fizicieni de la Universitatea Nationala din Australia (ANU) nu sunt insa de acord ca lucrurile sunt atat de simple.

Noul studiu publicat in Nature Physics „demonstreaza ca totul tine de masurarea directa”, sustine profesorul asociat Andrew Truscott de la Research School of Physics and Engineering din cadrul ANU. „La nivel cuantic, realitatea nu exista daca nu este observata direct”, a adaugat el.

Aceasta concluzie aparent absurda deriva din rezultatele a doua experimente, dintre care unul mai vechi, un „clasic” pentru fizica cuantica si unul care a fost incheiat cu succes in urma cu doar cateva saptamani.

Experimentul clasic: