Acasă Stirile zilei Romanii se inscriu pe liste de asteptare pentru porcul somon! Vezi cat...

Romanii se inscriu pe liste de asteptare pentru porcul somon! Vezi cat costa kilogramul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Traditia populara arata ca romanii sunt mari consumatori de carne de porc, in special in perioada sarbatorilor de iarna. Anul acesta de Craciun, crescatorii vor pune la vanzare in jur de 2.000 de porci Mangalita si Bazna, doua rase rudimentare, crescute in spatii semideschise, a caror carne este recunoscuta pentru calitatile nutritionale deosebite-contine o cantitate ridicata de acizi grasi omega-3 si antioxidanti naturali.

Preturile sunt duble fata de porcul traditional, dar fermierii vand pe liste de asteptare care se creeaza chiar din octombrie.”Sfarsitul lui noiembrie-inceputul lui decembrie. Atunci este piata pentru acesti porci. Se vinde pe liste de asteptare, pentru ca sunt foarte multi care stiu despre calitatea carnii acestor porci. Pretul este de 12-13 lei kilogramul in viu, iar anul acesta exista in jur de 2.000 de capete (spre vanzare n.red) in toata tara”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Naghi, directorul tehnic al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda, locul de unde a renascut aceasta rasa la care fermierii romani renuntasera dupa 1989.

Inginerul, care este si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita, sustine ca „efectivele au crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut”. „Avem perspective bune de crestere. Sunt multi care se intereseaza de material de prasila dat fiind faptul ca sunt rase speciale care cresc in sistem extensiv, in semilibertate, sub cerul liber. Carnea lor nu se compara cu cea a porcului industrial si se creste mai usor”, mai spune Naghi. in momentul de fata, la nivel national, exista in jur de 40 de crecsatori de Mangalita si Bazna si cativa procesatori, existand ferme si cu 300-400 de capete.”La Institut crestem 20 de scroafe Bazna si 22 Mangalita si la vanzare avem in jur de 150-200 de purcei pe an, din ambele rase si 10-15 vieri si scroafe pentru reproducere. Nu ne putem extinde pentru ca suntem langa salina si nu avem mai mult teren la dispozitie”, mai spune Naghi.

Rasa mangalita este denumita si porcul somon, intrucat are un procent de acizi grasi nesaturaţi ce ajunge la 70%, procent similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon.

Citeste mai mult pe Economica.net