Acasă Stirile zilei Regele Mihai I a fost adus in tara! Corpul neinsufletit al fostului...

Regele Mihai I a fost adus in tara! Corpul neinsufletit al fostului suveran, transportat la Castelul Peles!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a fost adus miercuri in tara. Cu putine minute inainte de ora 11, aeronava militara cu sicriul Regelui Mihai a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Sicriul Regelui Mihai I a fost asteptat de fiicele Majestatii Sale, reprezentanti ai Presedintiei si ai Guvernului, dar si de fostul principe Nicolae.

La aeroprot au avut loc o ceremonie militara si una religioasa. De la aeroport, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a plecat spre Castelul peles. Timp de trei zile, romanii care vor sa ii aduca un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitala, slujba de inmormantare urmand sa aiba loc la Curtea de Arges.

Dupa o scurta slujba religioasa, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I a fost urcat in masina si va fi transportat la Sinaia, unde miercuri, de la ora 14,00, va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles.

Sicriul cu trupul regelui a fost scos din aeronava de opt militari ai Brigazii 30 Garda si asezat pe catafalc. Apoi, au fost intonate imnul national si cel regal. A fost oficiata apoi o slujba religioasa de catre un sobor de preoti.

De la aeroport, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Evenimentul se va desfasura in prezenta sefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei romane, si a membrilor Familiei Regale, a reprezentantilor institutiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe si ai Casei Majestatii Sale.

Marti, la Catedrala Ortodoxa Greaca de la Lausanne a avut loc ultima slujba inchinata Majestatii Sale Defuncte Regele Mihai I, care a locuit in Confederatia Elvetiana timp de aproape 70 de ani, fiind ultima zi in care Regele odihneste pe pamant elvetian, transmite Casa Regala.

Slujba a avut loc in prezenta ASR Principesei Elena, ES dlui Alexander Nixon si ASR Principesei Sofia. Alaturi de membrii Familiei Regale au fost prezenti ambasadorii Romaniei la Berna si Geneva, iPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, reprezentanti ai Consiliului Regal si ai Casei Majestatii Sale, precum si un mare numar de romani, veniti sa aduca omagiu Regelui.

Slujba a fost oficiata de IPS Mitropolitul Iosif, de parohul Catedralei, parintele Alexander Iossifidis, si de protopopul roman ortodox al Elvetiei, parintele Adrian Diaconu, acompaniati de un sobor de preoti.

Potrivit datelor funizate de Casa Regala, miercuri, la ora 14.00, sicriul va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia.

„Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles este urmatorul:

– Ora 14-15: Institutia Presedintelui Romaniei, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului Romaniei si ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentantii Institutiilor Statului, centrale si locale.
– Ora 16-17: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.
– Ora 17-18: Reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei”, informeaza Casa Regala.

Publicul nu va avea acces pe durata sederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Ulterior, la ora 18.00, corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul si presa nu vor avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Majestatii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, intre ora 21.00 si ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, intre ora 08.00 si ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, intre ora 08.00 si ora 22.00”, potrivit programului.

Cei prezenti la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugati sa fie imbracati in tinuta corescunzatoare (culori inchise), sa nu poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase de niciun fel, sa nu vina insotiti de copii sub 7 ani, nici cu carucioare de copii, sa nu foloseasca aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea si filmarea fiind interzise, sa aiba la ei un document de identitate, sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal sau pe trotuarul din fata grilajului Palatului. in incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.

Sambata, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„La ora 11.00, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari romani, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational. De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare. Publicul si presa nu vor avea acces in catedrala”, transmite Casa Regala.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff, sos. Bucuresti-Ploiesti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa in urmatoarele localitati: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitesti (ora 16.46). Toti cei care vor dori sa aduca un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt asteptati in gara orasului lor.

Sambata, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Arges, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges.

La ora 17.50, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Catedrala Manastirii Curtea de Arges. La ora 18.20, sicriul va fi purtat intr-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasa a ingroparii in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

Prezenta presei nu va fi permisa in cele doua incinte, nici inainte, nici pe parcursul celor doua ceremonii funerare. Noua Catedrala nu va putea fi vizitata in primele 7 zile dupa inmormantare.

Familia Regala anunta mare doliu pentru 40 zile si doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu si doliul se refera la prezenta publica a membrilor Familiei Regale.

La inmormantare vor participa peste 100 de personalitati. Printre acestea se afla si Printul Charles, dar si un reprezentant al Casei Regale din Spania. in ciuda neintelegerilor din ultimele luni, Casa Regala a acceptat ca fostul principe Nicolae sa fie prezent la funeralii, impreuna cu logodnica sa.

Guvernul a suplimentat, cu 43.000 de lei, bugetul MAE pentru funeraliile organizate in memoria Regelui Mihai, Banii sunt alocati doar pentru deschiderea salonului oficial de la Aeroportul Otopeni, pentru sefii de stat si de Guvern, precum si reprezentantii unor familii regale, care vor veni la funeralii, potrivit unor surse politice.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentRomanii se inscriu pe liste de asteptare pentru porcul somon! Vezi cat costa kilogramul!
Articolul următorCrima care a socat Romania! Filmul evenimentelor: Ce s-a vazut pe camerele de supraveghere! „Nu am putut sa ma uit la imagini”