Acasă Cultura Calendar Ortodox Romanii il cinstesc azi pe Sfantul Dumitru! Vezi de ce nu e...

Romanii il cinstesc azi pe Sfantul Dumitru! Vezi de ce nu e bine sa te piepteni in aceasta zi si ce e bine sa dai de pomana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Sarbatoarea Sfantului Dumitru este un prilej de mare sarbatoare pentru toti crestinii. Sfantul Dumitru sau Izvoratorul de Mir, asa cum mai este numit este sarbatorit in data de 26 octombrie si este unul dintre marii sfinti mucenici, facator de minuni si tamaduitor.

Ziua de 26 octombrie este considerata ziua in care caldura intra in pamant si „Gerila” incepe sa-si arate coltii. Daca Sfantul Gheorghe este cel care alunga iarna si retrezeste la viata intreaga natura, Sfantul Dumitru este cel care aduce iarna, desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.

De Sfantul Dumitru este bine sa tinem cont de cateva lucruri pentru ca intreg anul sa fim paziti de rele, potrivit calendarulortodox.ro.

– in noaptea de 25 octombrie se tine „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri in curti sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sanatosi, iar tinerii sa se casatoreasca.

-Cei care sar peste flacari vor fi sanatosi intregul an si feriti de necazuri, nenorociri si boli. Dupa ce focul este stins, cenusa trebuie aruncata in gradina.

-in aceasta zi se pomenesc si mortii si se da de pomana colima de Samedru, dar si colaci in forma de cruce.

-in Molodova, pentru a vedea cum va fi vremea in iarna ce urmeaza, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba, in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el. Daca o oaie neagra se aseaza, inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.

-Se tunde coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

-Nu se piaptana in aceasta zi, ca-i primejdios de lup.

-Cei care vor pazi cu sfintenie aceasta sarbatoare, vor fi feriti de boli si lovituri.

Sfantul Dumitru este perceput in popor ca fiind daruit de la Dumnezeu cu puteri vindecatoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzeste padurile, usuca plantele si ii aduna pe toti laolalta la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei.

Multe din superstitiile romanesti sunt legate de starea vremii in ziua Sfantului Dumitru. O vreme innorata de Sfantul Dumitru, cu vant si ploaie prevesteste zapezi grele in iarna care va veni. Iarna va fi in schimb mai blanda daca afara nu va ploua si cerul va fi senin.

In Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sf. Dumitru va avea parte numai de paguba in anul urmator. In Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii si de lupi.

In ziua Sfantului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are imprumuturi trebuie sa le achite in aceasta zi, dar si sa faca alte socoteli noi.

Exista o multime de traditii si obiceiuri care se tin cu ocazia praznuirii sarbatorii de Sfantul Dumitru.

Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultimele 6 luni achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Mai mult, ziua de Sfantul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli si invoieli.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) a fost un martir crestin, sfant militar din veacul al III-lea, care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian, in cetatea Tesalonic. A fost martirizat in jurul anului 306 si este sarbatorit atat de ortodocsi, cat si de catolici, pe 26 octombrie.