Acasă Utile Romanii arunca milioane de tone mancare anual! Vezi cum sa nu mai...

Romanii arunca milioane de tone mancare anual! Vezi cum sa nu mai risipesti mancarea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual la gunoi in intreaga lume. Europa este responsabila pentru risipa a 90 de milioane de tone de bunuri de consum. Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniune, arunca anual la gunoi 5 milioane de tone de mancare inca buna pentru consum.

Pentru a nu risipi mancarea va oferim cinci idei care pot fi utile. Sa ne planificam mesele in fiecare saptamana. Poate suna excesiv, dar daca dedicam cateva minute o data pe saptamana elaborarii menu-ului saptamanal pentru mesele de pranz si cina, vom economisi timp, bani si nu vom avea dureri de cap. Ideal ar fi sa alcatuim un menu chiar inainte de a face lista de cumparaturi, in asa fel incat sa includem pe ea doar ceea ce ne este necesar.

Alcatuirea listei si a cumparaturilor ulterioare. Nu plecam la cumparaturi nici insotiti de copii, nici infometati. Un alt aspect important este data expirarii alimentelor si sa tinem cont ca in supermarketuri se obisnuieste ca la raft sa gasim in fata alimentele care au data de expirare in zilele urmatoare.

Daca este un produs pe care-l vei utiliza de-a lungul unei luni sau mai tarziu, alege unul din spatele raftului. Fa-ti ordine in frigider si congelator.

Frigiderul reprezinta vitrina alimentatiei noastre. Daca este ordonat si lasam toate alimentele la vedere, ne va fi mult mai usor sa stim ce alimente urmeaza sa expire. O buna idee este sa asezam in fata alimentele care se strica cel mai repede, precum legumele si fructele. Cutiile si congelatorul sunt marii nostri aliati.

O mare parte dintre alimentele care ajung la gunoi sunt un surplus pe care il uitam in frigider. Trebuie sa ne formam bunul obicei de a le pastra in cutii pe care sa le punem la congelator si sa le folosim altadata.

Sa refolosim ceea ce este in plus. Exista alimente care nu suporta bine procesul de congelare, dar pe care le poti folosi in crochete, chiftelute, hamburgheri vegetali sau daca este vorba despre fructe, la poti pune la un tort. Desigur, cea mai mare risipa de mancare se produce in centrele comerciale si supermarketuri, dar orice initiativa in acest sens va reprezenta un sprijin ce va favoriza utilizarea chibzuita a resurselor personale si de ce nu, mondiale. Asadar, sa fim responsabili si in utilizarea alimentelor.

Sursa: RADOR