Acasă Stirile zilei Bani Roman Copper Corp a câştigat licitaţia pentru exploatarea de cupru de la...

Roman Copper Corp a câştigat licitaţia pentru exploatarea de cupru de la Roşia Poieni

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Firma canadiana Roman Copper Corp. a fost declarata castigatoarea licitatiei pentru preluarea integrala a capitalului Cupru Min, societate detinuta de stat, prin Ministerul Economiei. Cupru Min SA detine la Rosia Poieni o exploatatie ce concentreaza 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

La licitatie au mai participat compania bulgara Ellatzite Med Ad, cel mai mare extractor de minereu de cupru din Bulgaria, OZ Minerals (Australia), un grup minier de renume in regiune, si Dundee Holding (Olanda), despre care nu exista informatii relevante, fiind probabil vorba despre un off-shore.

Nici despre firma castigatoare nu se poate spune mare lucru, nefiind o companie de relevanta in domeniul minier sau in alte activitati. De altfel, despre Roman Copper nu exista nicio informatie publica, una dintre putinele dovezi ale existentei sale fiind mentionarea acesteia in lista de clienti ai casei de avocatura Mararu. 

Oferta facuta de Roman Copper pentru Cupru Min a fost de 200 de milioane de euro. Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008, fara succes insa, din lipsa de oferte. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.

Cupru Min SA are un capital social de 24,18 milioane de lei, unicul actionar fiind statul. Compania exploateaza perimetrul minier Rosia Poieni, zacamantul – situat pe teritoriul comunei Lupsa, jud.Alba – fiind estimat la peste 1 miliard de tone minereu, peste 60% din rezerva de cupru a Romaniei. Capacitatea proiectata a Cupru Min este de 9 milioane tone minereu extras si prelucrat pe an, cu posibilitatea de extindere la 15 milioane tone/an.

In prezent, in companie lucreaza in jur de 450 de angajati, cu 1.000 mai putini comparativ cu acum 10 ani. In 2010, Cupru Min a inregistrat un profit net de 18,8 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 114 milioane de lei. In anul anterior, societatea consemnase o cifra de afaceri de doar 20,2 milioane de lei si o pierdere de 18 milioane de lei.

Cupru Min a fost inchisa intre 2007 si 2009, exploatarea miniera fiind trecuta in conservare.