Opriti moartea a 10 mii de pacienti cu cancer, e titlul scrisorii deschise trimise premierului Mihai Tudose si ministrului de finante Ionut Misa de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar cu metastaze in fazele trei sau patru, pentru care trebuiau alocati bani pentru imunoterapie au fost taiati de pe lista banilor.

In Romania, cancerul pulmonar ocupa primul loc, atat ca numar de cazuri noi, cat si ca numar de decese in randul barbatilor si devine o cauza frecventa si in randul femeilor, situandu-se pe locul 4 dupa cancerul de san, de col uterin si colorectal – peste 10.000 de romani pierd lupta cu aceasta boala, in fiecare an. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania atrage atentia ca mortalitatea ridicata este cauzata dediagnosticarea tardiva si de lipsa de acces la terapii inovatoare, consecinte ale unui sistem de sanatate incapabil sa tina pasul cu medicina moderna si, la randul lui, victima unor politici economice invechite, lipsite de viziune pe termen lung.

Pacientii diagnosticati cu cancerul pulmonar in stadiu metastatic sunt tratati, in prezent, cu chimioterapie, tratament care consuma resursele sistemului si care le prelungeste viata cu numai cateva zile, in conditiile in care toate ghidurile terapeutice moderne si toate recomandarile Comisiei Nationale de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda imunoterapia ca tratament pentru pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic.

Aceasta terapie este disponibila si in Romania, insa din motive ce nu pot fi calificate, pacientii primesc in continuare chimioterapie.

Scrisoarea De la: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

Subiect: Accesul pacientilor diagnosticati cu cancer pulmonar la imunoterapie

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Opriti moartea a 10.000 de romani!

Cu fiecare ban pe care il taiati din bugetul pentru medicamente, va puneti numele pe certificatul de deces a mii de romani recent diagnosticati cu cancer pulmonar. Le distrugeti singura sansa la viata alaturi de familiile lor si ii condamnati la disparitie in timp ce primesc un tratament neadecvat suferintei lor, care consuma astfel nejustificat resurse de la bugetul si-asa extrem de sarac al sanatatii.

Luna noiembrie este luna de constientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, malignitate care ocupa primul loc in Romania, atat ca numar de cazuri noi, cat si ca numar de decese in randul barbatilor si devine o cauza frecventa si in randul femeilor, situandu-se pe locul 4 dupa cancerul de san, de col uterin si colorectal. Mortalitatea este ridicata din cauza diagnosticarii tardive si a lipsei de acces la terapii inovatoare, consecinte ale unui sistem de sanatate la fel de malign, incapabil sa tina pasul cu medicina moderna si, la randul lui, victima unor politici economice invechite, lipsite de viziune pe termen lung. Pacientii nu pot astepta dezmortirea sistemului si nu isi pot prelungi viata pana cand autoritatile vor avea timp de ei si de suferinta lor.

in Suedia, 2 din 3 pacienti sunt in viata la un an de la diagnosticarea cu cancer pulmonar, in Bulgaria 40% din pacienti sunt in viata dupa un an. in Romania, mai putin de 1/3 din cazuri sunt diagnosticate intr-o etapa terapeutica utila, media de supravietuire este de 6-18 luni si doar aproximativ 20% din pacienti traiesc mai mult de un an. Supravietuirea la 5 ani este practic nula pentru cei cu boala metastatica.

Acesti pacienti sunt tratati in prezent cu chimioterapie, care consuma resursele sistemului doar ca sa le mai prelungeasca viata cu cateva zile, in timp ce toate ghidurile terapeutice moderne si toate recomandarile Comisiei Nationale de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda imunoterapia ca tratament pentru pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic.

Aceasta terapie este disponibila si in Romania, insa din motive ce nu pot fi calificate, pacientii primesc in continuare chimioterapie.

Rectificarea bugetara din septembrie deja face victime printre pacientii cu cancer pulmonar metastatic, care ar fi trebuit sa inceapa terapia inca de atunci, iar numarul acestora va creste daca urmatoarea rectificare va fi negativa pentru tratamentele cost-volum si cost-volum-rezultat. Nu aveti calitatea de a lasa sa moara mii de oameni! in lipsa unei finantari corespunzatoare a tratamentului, 10.000 de femei si barbati, 50% dintre ei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, vor muri incepand chiar de acum, cand dumneavoastra parcurgeti aceste randuri.

Cancerele nu se trateaza de politicieni cu promisiuni si amanari, se trateaza de catre medici specialisti cu medicamente recomandate si administrate la timp pacientilor, imediat si neconditionat, fara niciun fel de discriminare conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului!

Va scriu pentru a va solicita de urgenta finantarea acestui program de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toata comunitatea medicala si de pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic, carora li se prescrie inutil chimioterapie. Va incurajez sa demonstrati ca sunteti in slujba oamenilor!

Cu stima

Cezar Irimia,

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.