Acasă Multimedia Fotogalerie Reteta unui esec garantat! Cele noua minciuni cu care te hranesti zilnic...

Reteta unui esec garantat! Cele noua minciuni cu care te hranesti zilnic doar pentru a te simti mai bine!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cand vine vorba despre descoperirea propriilor noastre MINCIUNI pe care ni le spunem noua insine pentru e ne simti mai bine, majoritatea ne bazam pe aceleasi tactici pentru a ne proteja identitatea.

Cand eram student aveam convingerea ca-mi doresc sa lucrez in domeniul financiar, sa am propria mea companie. Un an mai tarziu, nu a fost nevoie decat de trei ore pentru ca acest vis sa fie spulberat. In restrospectiva, nu-mi doream sa am propria mea companie pe atat de mult pe cat imi doream sa fiu cunoscut si important.

Din fericire, am gasit alte modalitati prin care sa-mi indeplinesc aceste dorinte. A existat o alta perioada cand eram foarte convins ca prietena m-a parasit deoarece nu eram indeajuns de bun pentru ea,  iar ca rezultat a trebuit sa-mi dovedesc valoarea celorlalte femei care au venit in viata mea. Dupa o perioada in care am incercat sa supra-compensez fata de femeile din viata mea, am realizat ca imi este mult mai bine fara ea.

Prin aceste randuri incerc sa fac inteleasa ideea ca suntem la mana dorintelor si la mana propriilor emotii. Ne mintim pe noi insine si o facem pentru un simplu motiv: pentru a ne simti mai bine.

Probabil nu stim foarte clar de ce facem acest lucru, de ce ne mintim, dar este mai sigur sa gandim ca o anumita presupunere pe care o consideram un adevar in acest moment, sa nu fie decat o forma de aparare interioara care este destul de dificil de acceptat.

Iata noua dintre cele mai intalnite minciuni pe care ni le spune noua insine, potrivit celor de la markmanson.net:

9. “Daca as putea X, atunci viata mea ar fi extraordinara.”

download

Alegeti-va cu ce vreti sa inlocuiti acel X: sa aveti o noua masina, o noua casa, o familie, un noua animal de companie. Viata m-a invatat ca niciun astfel de scop superficial nu o sa-mi poata oferi fericirea, cel putin pe termen lung. Dincolo de asta, partea proasta este ca acest mecanism nu o sa dispara niciodata. Tot timpul o sa existe acest gand: “Daca as avea X, atunci…”.

Evolutionar suntem facuti sa traim intr-o permanenta stare de insatisfactie. Biologic, acest lucru are foarte mult sens. Primatele care  nu sunt satisfacute niciodata pe deplin cu ceea ce au si care-si doresc un pic mai mult sunt cele care se procreaza si supravietuiesc.

Din punctul de vedere al evolutiei este o strategie extraordinara, dar nu si din punctul de vedere al fericirii. Daca tot timpul suntem in cautarea urmatorului lucru, este destul de dificil sa apreciem ce se afla acum in fata ochilor nostri. Sigur, putem altera acest mecanism un pic prin auto-conditionare, prin invatarea unor noi obiceiuri si prin schimbarea mentalitatii, dar este o partea a ceea ce ne face sa fim oameni si ne vom lovi mereu de acest aspect.

Ce inseamna acest lucru? Sa invatam sa ne bucuram de provocarile care ne ies in cale. Sa invatam sa imbratisam schimbarea si sa ne urmarim scopurile cele mai inalte. O conceptie extrem de gresita in lumea dezvoltarii personale este aceea ca nu poti lupta pentru scopuri viitoare si in acelasi timp sa te bucuri de momentul prezent, deoarece pare un pic contradictoriu. Nu este chiar asa. Daca viata este o rotita pentru hamster, atunci scopul nu este acela de a ajunge undeva, este acela de a te bucura in timp ce alergi.