Acasă Stirile zilei Tech Reteaua IT a Internelor, ferita de hackeri si SNOWDEN-i romani

Reteaua IT a Internelor, ferita de hackeri si SNOWDEN-i romani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Internele au cheltuit peste 17 milioane de lei pentru a se pune la adapost de atacurile hackerilor dar si de accesarile neautorizate din interior. Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) are un nou program de aparare impotriva atacurilor cibernetice, care transmite imediat o alerta cand reteaua informatica a MAI este atacata de hackeri, dar si cand angajati ai ministerului acceseaza exagerat bazele de date (cazul Snowden).

Programul de aparare impotriva atacurilor cibernetice, achizitionat in cadrul unui proiect din cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, a fost implementat la nivelul tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit unor oficiali din DIPI, programul de aparare impotriva atacurilor cibernetice era necesar, mai ales ca, in ultimii ani, au fost mai multe tentative ale unor hackeri, care au incercat sa acceseze bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

Un atac cunoscut opiniei publice a avut loc, in in septembrie 2012, aupra site-ului ISU Bucuresti, care, pentru scurt timp, nu a putut fi accesat dupa ce a fost spart de hackeri tunisieni.

Noul program nu urmareste sa protejeze reteaua informatica a MAI doar fata de persoanele din exterior, ci si fata de propriii angajati.

„In cazul in care un cadru al ministerului acceseaza in mod exagerat bazele de date, sistemul transmite imediat o alerta. Acest lucru este posibil pentru ca fiecare angajat MAI cu drept sa foloseasca aceste baze de date are o parola proprie si poate fi identificat cu usurinta”, au explicat oficiali din minister.

Conform DIPI, pentru utilizarea acestui program au fost instruiti 200 lucratori.

Demersul de aparare contra atacurilor cibernetice a fost realizat prin proiectul „Implementarea unui sistem de aparare cibernetica la nivelul Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul Informatii si Protectie Interna (CERT-INT)'”, se precizeaza intr-un comunicat remis de DIPI.

Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 17.881.980 de lei, dintre care 15.199.683 de lei au fost achitati din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos