Acasă Stirile zilei Stiinta INAINTAREA IN VARSTA ne face sa apreciem mai mult LUCRURILE SIMPLE!

INAINTAREA IN VARSTA ne face sa apreciem mai mult LUCRURILE SIMPLE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Evenimentele si lucrurile simple ii fac pe oameni mai fericiti odata cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu prezentat de Le Figaro.

Sa bei un cafe-glace intr-o zi caniculara, sa primesti un mesaj de la un prieten apropiat, sa fii imbratisat afectuos… Astfel de lucruri simple din viata cotidiana, aparent anodine, le produc mult mai multa bucurie persoanelor in varsta decat le-ar produce o experienta iesita din comun. Aceasta a fost demonstrat de doua cercetatoare din Hanovra (Germania) si Philadelphia (SUA), care au explorat natura experientelor asociate fericirii in functie de varsta.

Pentru a desfasura acest proiect, autorii au reunit 221 de americani cu varste intre 18 si 79 de ani, cerandu-le la jumatate dintre ei sa evoce o experienta obisnuita recenta care le-a produs bucurie, iar celeilalte jumatati — acelasi lucru, insa legat de o experienta extraordinara.

‘Prin extraordinar intelegem ceea ce este neobisnuit sau original, contrar ordinarului, ceea ce face parte din viata de zi cu zi’, a precizat, pentru Le Figaro, Cassie Mogilner, coautoare a studiului in Philadelphia.

Studiul a relevat ca tinerii gasesc mai multa satisfactie in inedit, in timp ce persoanele mai in varsta gasesc fericirea in lucruri obisnuite.

‘Primii vibreaza la evenimente marcante, cum sunt obtinerea unei diplome, casatoria, o calatorie sau scufundari, in timp ce ceilalti apreciaza mai mult momentele de ragaz petrecute alaturi de familie sau de prieteni, gradinaritul’, subliniaza Cassie Mogilner.

In ambele cazuri, autorii studiului au putut constata ca fericirea este mai intensa daca momentul poate fi impartasit cu alte persoane.

Aceasta schimbare in ceea ce priveste gusturile poate fi pusa pe seama unei anumite maturitati dobandite in cursul vietii.

‘Persoanele in varsta nu au nimic sa-si demonstreze. Ele se definesc prin cotidianul lor si nu au nevoie sa testeze senzationalul pentru a exista’, explica Cassie Mogilner. Din acest motiv, persoanele mai in varsta stiu foarte bine sa aprecieze lucrurile simple din viata de zi cu zi, in timp ce tinerii cauta lucruri noi pentru a-si construi personalitatea.

O alta cauza a acestei schimbari o constituie perceptia individuala a duratei de viata care mai ramane de trait.

‘Rezultatele arata clar ca persoanele care percep viata ca fiind limitata acorda mai multa importanta lucrurilor obisnuite. Acest efect nu depinde de varsta, insa este evident ca, cu cat mai mult imbatranesc oamenii, cu atat ei devin mai constienti de faptul ca viata lor are un sfarsit’, precizeaza cercetatoarea pentru cotidianul francez.

La ce varsta are loc aceasta schimbare? La una destul de tanara, daca este sa se dea crezare studiului: tranzitia incepe sa se faca incet, incepand de la 35 de ani.

‘Aceasta nu inseamna ca de la 35 de ani incepi sa preferi gradinaritul in locul calatorilor, insa se poate constata o schimbare de tendinta in jurul acestei varste, cu un gust din ce in ce mai pronuntat pentru bucuriile simple pe masura ce trec anii’, subliniaza cercetatoarea.

Acest studiu nu este doar interesant si amuzant: el este si unul pretios pentru serviciile de marketing ale firmelor.

‘Aceste date sunt foarte utile in termeni de comunicare’, recunoaste Cassie Mogilner, precizand ca ele ajuta la o mai buna tintire a campaniilor, in functie de asteptarile diferitelor clase de varsta. ‘De exemplu, pentru a vinde o camera video, va fi necesar ca aceasta sa fie asociata cu inregistrarea unor momente simple din viata cotidiana in cazul in care campania se adreseaza seniorilor sau cu un mod de rememorare a unor experiente surprinzatoare in cazul in care tinta o constituie persoane mai tinere’, precizeaza interlocutoarea ziarului francez.

Prin urmare, conchide Le Figaro, este inutil sa-i propui o excursie in Tanzania unei bunicute. Nimic nu-i va face o placere mai mare decat un ceai cu prajiturele, savurat intr-o dupa-amiaza linistita de duminica.

Sursa: agerpres.ro