Regulile de bun-simt atunci cand mancam la restaurant! Vezi daca tu le cunosti!

 

Chiar daca romanii nu-si permit prea des sa manance la restaurant este bine sa retinem cateva lectii din “Codul bunelor maniere astazi”. Vezi cateva reguli esentiale de la care nu trebuie sa abdicam.

Reguli de baza pentru a evita gafele:

1. Cand incepem sa mancam, ne asezam confortabil, apropiindu-ne de masa, pentru a nu ne pune servetul pe genunchi. il folosim doar pentru a ne sterge buzele, la nevoie, si nu-l impaturim frumos la sfarsit.

2. Serviciul la masa intra in atributiile chelnerului,care le da intotdeauna intaietate doamnelor. Daca, in lipsa acestuia, barbatul toarna vin in pahare, nu pune sticla pe masa, ci in frapiera.

3.Sa nu facem nota discordanta, stergand scaunele cu batista si tacamurile cu servetelul, cerand cu voce tare sa ni se schimbe fata de masa. Purtandu-ne astfel, chiar imbracati ultraelegant, dovedim ca noi suntem cei prost crescuti si nu persoanele in salopeta si sapca pe cap intre care ne aflam intamplator.

4. Masa ia sfarsit numai la dorinta doamnei care va insoteste. Chemati discret chelnerul, pentru a achita nota de plata. Verificati-o cu o privire, caci aveti dreptul sa corectati greselile flagrante. Daca se iveste o problema, o rezolvati simplu, cerand lamuriri chelnerului. Veti apela la patron numai daca este absolut nevoie.

5.La plecare, barbatul isi ajuta partenera sa se ridice, tragandu-i scaunul.

6. La garderoba, prima care se imbraca este doamna.Garderobiera nu intervine si nici doamna nu-l ajuta pe domn sa-si puna paltonul sau fularul.

7. in orice situatie, doamna este rugata sa-si aleaga locul pe care-l doreste.

8. Barbatul trage scaunul pe care urmeaza sa se aseze invitata sa si ocupa locul de vizavi, daca e liber.

9. Lista de bucate este consultata de fiecare in parte. Dupa ce s-au hotarat ce vor sa manance si sa bea, domnul este cel care da comanda.

10. O doamna evita sa vorbeasca cu chelnerul, pe tot parcursul mesei, arata adevarul.

 

spre