Acasă Stirile zilei Bani Regina Marii Britanii a ajuns in pragul falimentului. Cine este de vina?

Regina Marii Britanii a ajuns in pragul falimentului. Cine este de vina?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O comisei a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic a descoperit ca regina Elisabeta a II-a se afal in pragul falimentului. Cauza acestei situatii rusinoase a celui mai bogat monarh din lume pare sa fie risipa consilierilor si neatentia servitorilor.

Rezervele financiare ale domeniului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii au ajuns la un minim istoric de 1 milion lire sterline, comparativ cu 35 de milioane de lire sterline in 2001, din cauza administrarii inadecvate de catre consilierii regali, arata raportul Parlamentului britanic.

Consilierii nu au reusit sa controleze finantele, in timp ce palatele regale „se prabusesc”, se mai arata in document.

Cheltuielile au depasit in asemenea masura veniturile incat rezervele au scazut de la 35 de milioane de lire in 2001 la doar 1 milion de lire in prezent, au afirmat membrii comisiei, citati de cotidianul The Telegraph.

Trezoreria britanica trebuie sa preia controlul si sa ajute la protejarea palatelor „de noi distrugeri si deteriorari”, noteaza parlamentarii.

„Consideram ca Trezoreria are datoria de a fi implicata activ in supravegherea planurilor si managementului financiar al Casei Regale, dar nu facut acest lucru”, a declarat Margaret Hodge, presedinte al comisiei.

Palatul Buckingham si Castelul Windsor ar avea nevoie urgenta de reparatii. Angajatii Casei Regale trebuie sa adune in galeti apa de ploaie pentru a proteja antichitati si opere de arta, in timp ce vechile boilere genereaza anual o nota de plata de 774.000 de lire sterline, noteaza The Telegraph.

In aprilie 2012, vechiul mod de finantare a cheltuielilor Casei Regale, inclusiv prin transferuri de la guvern, a fost schimbat, prin introducerea sistemului „Sovereign Grant”.

Regina Marii Britanii a ajuns in pragul falimentului. Cine este de vina?

„Sovereign Grant” reprezinta 15% din profitul net al companiei Crown Estate, formata din proprietatile Coroanei si administrata in beneficiul Trezoreriei, care primeste cea mai mare parte a castigurilor. Casa Regala a primit prin acest sistem 31 de milioane de lire pentru 2012-2013, dar a cheltuit cu 2,3 milioane de lire mai mult decat veniturile.

Forbes estimeaza averea personala a reginei Elisabeta a II-a la circa 500 de milioane de dolari, insa stilul de viata al acesteia depaseste cu mult posibilitatile financiare. Doar resedinta sa primara, Palatul Buckingham, este evaluata la aproximativ 5 miliarde de dolari.