Acasă Stirile zilei REALIZARE UIMITOARE a cercetatorilor austrieci dupa ce au obtinut un creier uman...

REALIZARE UIMITOARE a cercetatorilor austrieci dupa ce au obtinut un creier uman in miniatura! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui studiu, cercetatorii austrieci au obtinut in laborator un creier uman in miniatura, pentru a putea intelege mai bine modul in care acesta este afectat de diverse boli neurologice, informeaza mediafax.ro.

Structurile neurologice de marimea unui bob de mazare au atins acelasi nivel de dezvoltare ca cel al creierului unui fetus de noua saptamani, insa nu sunt capabile de „gandire”, informeaza bbc.co.uk.

Oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire este uimitoare si fascinanta.

Creierul uman este una dintre cele mai complicate structuri care exista in univers.

Cercetatorii de la Institutul de biotehnologie moleculara din cadrul Academiei de stiinte din Austria au reusit sa reproduca in laborator mai multe stadii de dezvoltare ale creierului.

Ei au folosit celule susa embrionare si celula susa adulte prelevate din piele pentru a obtine o parte de embrion care s-a dezvoltat in creier si maduva spinarii. Aceste structuri au fost plasate in picaturi de gel care au avut rolul de schela, permitand tesuturilor sa se dezvolte. Structurile au fost plasate intr-un bioreactor, intr-o „baie” care a furnizat creierului nutrimente si oxigen.

1creierCelulele au fost capabile sa se dezvolte si sa se organizeze in regiuni separate ale creierului – cortex, retina, hippocampus precoce, implicate in procesul de memorare la varsta adulta.

Tesuturile au atins o marime maxima – aproximativ 4 milimetri -, dupa doua luni.

„Mini-creierele” au supravietuit un an, dar nu au crescut mai mari.

Cercetatorii spera sa descopere cu ajutorul acestor mini-creiere informatii despre maladii neurologice care nu pot fi tratate, precum schizofrenie si autism, care se manifesta la varsta adulta, dar sunt provocate de defecte aparute in timpul dezvoltarii acestui organ.

Aceasta tehnica ar putea fi folosita si pentru a inlocui soarecii folositi in prezent in laborator pentru studierea maladiilor neurologice.

Specialistii vienezi cred ca aceasta tehnica nu impune probleme etice, dar spun ca nu vor permite dezvoltarea creierelor mai mult de atat, pentru ca acest lucru este „indezirabil”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos