Matematicianul Mike Develin, un angajat al Facebook, a fost creierul din spatele unei inteligente razbunari, care a folosit exact aceleasi arme atunci cand a sustinut ca Universitatea Princeton va disparea in urmatorii cativa ani. Previziunea matematicianului a fost publicata pe pagina personala a retelei sociale, fiind un raspuns la recenta opera a celor doi cercetatori ai universitatii, care au prezis pierderea a 80 la suta din utilizatorii Facebook pana in 2017.

Concluziile lui Develin deriva din principiul stiintific potrivit caruia „corelarea este identica cu cauzalitatea”. Inarmat cu aceasta abordare, matematicianul sustine ca judecand dupa dinamica scaderii de „like”-uri a paginii Universitatii Princeton, ar trebui sa tragem concluzia ca pe aceasta institutie o asteapta o moarte rapida. Fapt confirmat si de scaderea, din 2000, a cotei articolelor Princeton in baza Google Scholar.

Mai mult decat atat, bazandu-se pe dinamica de interogari in cautarea cuvantului „Princeton”, precum si corelarea numarului de interogari cu cel al studentilor, Develin concluzioneaza ca universitatea va pierde jumatate din elevii sai pana in 2018, pentru ca in 2021 la Princeton nu va mai studia nimeni.

Analiza celor doi colaboratori de la Princeton care a provocat raspunsul ironic al lui Develin se afla in prezent in arhiva Universitatii Cornell sub forma de manuscris. Aceasta nu a trecut inca faza de recenzie independenta, nefiind deci momentan acceptata pentru publicare intr-o revista stiintifica. Cu toate acestea, articolul a atras atentia mass-media din toata lumea. In acesta este prezisa pierderea masiva a interesului utilizatorilor Facebook pentru aceasta retea prin analogie cu MySpace. Analiza nu este realizata pe baza datelor reale privind dinamica sau activitatea utilizatorilor, ci pe interogarile pe Internet dupa cuvintele cheie Facebook si MySpace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.