Acasă Stirile zilei Social Rata saraciei a ajuns la 25,3%! Cei mai saraci sunt tinerii in...

Rata saraciei a ajuns la 25,3%! Cei mai saraci sunt tinerii in jurul varstei de 18 ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timp ce politicienii se lauda cu cresterea economica si programe dintre cele mai indraznete pentru tineri, adolescentii ingroasa statisticile privind gradul de saracie. Daca la nivel national rata saraciei a ajuns la 25,3% anul trecut si a inclus astfel peste cinci milioane de romani, valoarea indicatorului fiind in usoara scadere, cu 0,1 puncte procentuale, in randul copiilor si tinerilor a crescut cu 2,1 procente.

Conform Institutului National de Statistica (INS) riscul de saracie afecteaza insa cu intensitate diferita populatia in functie de grupa de varsta, de capacitatea de munca de care dispune si, evident, de veniturile dobandite.

„Pe intreaga perioada analizata, cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (cresterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale). Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei”, informeaza INS.

Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2013-2016 cu 4,6 puncte procentuale

„Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%. In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5,006 milioane persoane. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. In perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% in ultimul an”, se arata in document.

Rata saraciei relative a crescut in 2014 cu 2,1 puncte procentuale la 25,1%, in 2015 a ajuns la 25,4%, iar in 2016 a scazut la 25,3%.
sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCiolos a anuntat ca isi face partid! Ce ideologie urmareste fostul premier?
Articolul următorLectie de viata de la Patriarhul Daniel! Pilda vindecarii femeii garbove!