Acasă Life Dezvoltare Personala Lectie de viata de la Patriarhul Daniel! Pilda vindecarii femeii garbove!

Lectie de viata de la Patriarhul Daniel! Pilda vindecarii femeii garbove!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Patriarhul Daniel a prezentat la predica de duminica, 10 decembrie, starea duhovniceasca si de sanatate a femeii garbove, amintita in Evanghelia citita la Sfanta Liturghie. Tamaduirea femeii garbove este sarbatorita cu cruce rosie in calendarul crestin ortodox astazi, in a XVII-a Duminica dupa Rusalii.

„Vindecarea femeii garbove ne descopera intelesul adanc al ridicarii naturii umane pacatoase pe care Hristos o elibereaza din robia demonilor si a neputintelor”, a spus Patriarhul Romaniei astazi in omilia rostita la Paraclisul Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala, potrivit Basilica.ro, site-ul Patriarhiei.

PF DAniel a amintit credinciosilor ca femeia garbova suferea de optsprezece ani. „Ea nu putea sa ridice privirea in sus, nici sa vada fetele oamenilor, nici albastrul cerului. Totusi, aceasta femeie in pofida bolii si a neputintei ei , venea cu regularitate la sinagoga si se ruga lui Dumnezeu, poate nu atat pentru vindecarea trupului sau garbov, cat pentru mantuirea sufletului sau”.

Completand cele spuse, Parintele Patriarh a subliniat ca „prin credinta puternica, prin evlavie, rugaciune smerita si prin osteneala venirii in fiecare sambata la sinagoga, aceasta femeie pastra legatura vie cu Dumnezeul Cel nevazut. Iar cand cel nevazut S-a facut vazut, adica Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om si a venit printre oameni, Acesta a dezlegat-o din legaturile Satanei si a indreptat-o in starea de om sanatos”.

Continuand cuvantul sau, Preafericirea Sa a precizat ca „femeia garbova, suferinda si smerita, nu a cerut vindecare de la Hristos pentru ca nu indraznea sa-I ceara ceva. Ea purta crucea suferintei in smerenie si tacere. Trupul ei garbov era aplecat de boala, dar sufletul ei era drept, in stare de rugaciune.”

Cu toate ca ea nu a cerut nimic, Mantuitorul Hristos o vindeca de boala care suferea. Accentuand acest aspect, Patriarhul Romaniei a evidentiat ca prin acest exemplu se arata ca „Dumnezeu doreste si savarseste vindecarea chiar si atunci cand omul nu mai asteapta vindecarea sau nu o mai cere in mod staruitor.”

„Din aceasta lucrare minunata a Domnului Hristos, spune Patriarhul Daniel, intelegem ca Dumnezeu lucreaza cand doreste El si cum doreste El, modul Lui de lucrare fiind unul intelept si pedagogic. Chiar daca intarzie sa raspunda la cerea omului, ori raspunde intr-un mod diferit decat asteptam noi, Dumnezeu lucreaza totdeauna pentru mantuirea oamenilor.”

Spre finalul cuvantului, Parintele Patriarh a mentionat ca femeia garbova reprezinta pentru fiecare om in parte un exemplu de vietuire crestina. Totodata, Preafericirea Sa a indemnat ca fiecare sa se desprinda de pacatele si faptele rele prin Spovedanie si impartasanie.

„Ea este pentru noi lumina mai ales in aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, ca timp de pregatire pentru primirea Mantuitorului Hristos in pestera inimii noastre care din cauza pacatelor a devenit intunecoasa si rece. insa ea se lumineaza prin Spovedanie, impartasanie, rugaciune, post si milostenie”, a specificat Patriarhul Romaniei.

In incheiere, Patriarhul Daniel a spus faptul ca „noi ne numim crestini pentru ca purtam numele lui Hristos, dar suntem si crestini buni daca devenim milostivi. Astfel, oamenii care infaptuiesc binele devin mainile iubirii milostive a lui Hristos in lume”, a conchis Preafericirea Sa.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos