Preocupati mai mult de probleme personale, politicienii romani vad o realitate paralela in care lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Mai mult decat atat acestia contrazic chiar statisticile Comisiei Europene. Potrivit datelor CE, Romania a cheltuit doar 400,4 milioane euro din banii alocati programarii 2014-2020, in conditiile in care state precum Bulgaria si Polonia au avut 7,5%, respectiv 6,5%. Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv 241,9 milioane euro. In buna parte aceste fonduri au fost chiar in pixul vicepremierului Liviu Dragnea si ulterior a finei acestuia, Sevil Shaideh. Interesant este ca nimeni nu este preocupat de o comisie de ancheta asupra acestor fapte.

Tarile care au cheltuit mai putin decat Romania din fondurile structurale si de investitii sunt Austria, cu 0,3%, si Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totala alocata se afla Portugalia – cu 10,9%, Lituania – cu 9,1% si Estonia – cu 8,4%.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat recent, la Oradea, ca in 2023 Romania va fi data drept exemplu in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si a apreciat ca procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, „nu este unul rau”.

Reprezentantul Guvernului s-a referit la o intalnire recenta cu toti ministrii fondurilor europene din UE, pentru perioada 2014-2020, unde, afirma el, „20 din 27 de state membre s-au plans de acelasi lucru: de birocratie, de audit, de proceduri greoaie in implementarea fondurilor europene”.

„Exista o baza de date online care reflecta absorbtia la zi. Si o sa vedeti ca Romania ocupa, in acest moment, in ceea ce priveste fondurile de coeziune un loc 19 sau 20, din 27 si ca diferentele dintre toate statele membre, din graficul actualizat, nu sunt mai mari de 200-300 de milioane de euro. Daca vrem sa fim corecti si onesti, haideti sa ne raportam la date oficiale. Nu consider ca Romania este – asa cum se vehiculeaza – cu mult in urma celorlalte state europene. Intr-adevar avem probleme fata de alte state membre in implementarea proiectelor de infrastructura, fie ca vorbim de achizitii, de contestatii, de fraude. Dar in acest moment, datorita procedurilor impuse de UE, toate statele membre se afla intr-o pozitie, sa spunem, mai sus sau mai jos, dar nu cu o diferenta semnificativa. Adica sunt state membre mult mai puternice decat Romania, cu experienta de zeci de ani in UE, dar care sunt dupa noi in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene. Sunt convins ca la sfarsitul acestui an, Romania va fi undeva la jumatatea clasamentului. (…) Impreuna, sunt convins ca vom reusi ca in 2023 Romania sa fie data drept exemplu in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene”, a declarat ministrul Marius Nica.

sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.