Acasă Stirile zilei Raport devastator! Ce s-ar intampla in cazul unui cutremur ca in 1977...

Raport devastator! Ce s-ar intampla in cazul unui cutremur ca in 1977 cu milioanele de romani care au asigurate locuintele

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 3,5 milioane de romani care au asigurari pentru locuinte risca sa nu primeasca nici un ban in cazul unui seism precum cel din 1977.

Un numar de 13 din cele mai mari companii de asigurari, care au fost supuse unor teste de stres de catre Autoritatea de Suraveghere Financiara (ASF), nu ar avea bani sa plateasca despagubiri in cazul unui cutremur ca cel din 1977.

Calculele ASF arata ca in cazul unui seism devastator companiile ar trebui sa plateasca asiguratilor o suma de 10 miliarde de lei, echivalentul a 2,27 miliarde euro, bani pe care asiguratorii nu ii au.

Firmele de asigurari au fost testate in cazul a doua scenarii, unul de cutremur mare si unul de inundatii.

Numai o societate –ING -, in cazul unui cutremur, respectiv trei societati – Allianz, Generali si ING – in cazul scenariului cu inundatii, ar indeplini rata cerintei de capital de solvabilitate, adica ar avea bani sa plateasca despagubiri.

ASF a calculat ca firmele de asigurari au nevoie de 350 de milioane de euro pentru a se incadra in normele de solvabilitate, adica pentru a putea plati daunele in cazul unor evenimente catastrofale.

Companiile de asigurari cu cele mai mari probleme sunt Astra, Carpatica, Euroins si EximAasig. Aceste companii au nevoie de 1,6 miliarde de lei, adica 350 de milioane de euro pentru a indeplini cerintele. Pana pe 4 august doua dintre aceste companii trebuie sa stabileasca masuri – inclusiv de privatizare a companiilor catre actionari straini – pe care le vor lua pana pe 15 octombrie.

Cele 13 companii au fost supuse unor teste de stres de catre ASF pe strandardele Solvency II, care se aplica de la 1 ianuarie 2016.

Testul de stres a fost efectuat cu sprijinul a cinci firme de audit extern si al unei firme de consultanta externa. Pentru selectia auditorilor externi si a consultantului pentru testarea la stres ASF a demarat o procedura de licitatie on‐line prin publicarea in Sistemul de Achizitii Electronice (SEAP) a anuntului de participare, in vederea depunerii de candidaturi. Procedura de achizitie, a fost inceputa in data de 14 noiembrie 2014. in urma procesului de evaluare a ofertelor depuse de auditorii externi participanti la aceasta licitatie publica, ASF a selectat cinci firme de audit (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, Mazars si PricewaterhouseCoopers) pentru servicii de auditare necesare in vederea realizarii exercitiului BSR. Milliman a fost selectat ca furnizor de servicii de consultanta pentru efectuarea testului de stres si calculul indicatorilor prudentiali.

Bucurestiul, cel mai mare risc in Europa la un seism puternic

Bucurestiul este orasul european cu cel mai mare risc in cazul unui seism cu magnitudine mare, si asta nu doar din cauza ca zona este una seismica, ci pentru ca populatia nu este pregatita in caz de pericol, iar sute de cladiri sunt in stare de degradare avansata.

Cele mai multe dintre cladire aflate in pericol sa cada in cazul unul cutremur sunt situate in zona centrala a Bucurestiului, pe ruta Piata Unirii-Piata Romana. in perimetrul teraselor din Centrul Vechi sunt zeci de case care stau sa cada pe strazile Franceza, Academiei, Blanari, Lipscani, Ion Ghica, Gabroveni, selari si sepcari.

In cazul in care ar avea loc un cutremur de magnitudine mare, Prefectura declanseaza un plan rosu de actiune. Potrivit legii, planul rosu de interventie are loc in fiecare judet in parte. Fiecare judet are un plan rosu la ora actuala, care cuprinde pasii clari de interventie in caz de dezastru. La elaborarea acestui planul au participat medicul-sef al serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare (S. M.U.R.D.), directorul medical al serviciului de ambulanta, un reprezentant al prefectului si reprezentantii locali ai institutiilor de sprijin (ISU, Politie, Politia de Frontiera, Jandarmerie etc.).

Daca seismul are consecinte catastrofale, se intruneste Comitetul National pentru Situatii care coordoneaza la nivel national si local, activitatea institutiilor cu atributii in operatiunile de salvare, precum Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Serviciile de ambulanta, SMURD, Politie, Jandarmerie, Armata.