Acasă Stirile zilei PUTEREA celor mai devastatoare BOMBE NUCLEARE folosite vreodata! Cine a detinut cea...

PUTEREA celor mai devastatoare BOMBE NUCLEARE folosite vreodata! Cine a detinut cea mai puternica inventie a omului din istorie: „Bomba Tarului”! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai puternica inventie a omului din istorie, „Bomba Tarului” a fost testata de rusi in anii ’60 si este de 1.400 de ori mai puternica decat bombele nucleare lansate de SUA asupra Japoniei in al Doilea Razboi Mondial luate impreuna.

Un infografic realizat de Maximilian Bode, fost art director la revista The New Yorker, sugereaza impactul devastator al unor bombe lansate sau detonate in trecut (cele lansate de Statele Unite in Hiroshima si Nagasaki in al Doilea Razboi Mondial, dar si altele detonate mai recent de SUA, cum ar fi Castle Bravo). Toate acestea, insa, sunt depasite de Tsar Bomba, testata de Rusia in octombrie 1961.

Fiecare patratel rosu din infografic simbolizeaza o tona de TNT, scriefastcodesign.com. Bombele folosite pentru comparatia grafica sunt:

– Little Boy – 15 kilotone, lansata de SUA in Nagasaki
– Fat Man – 21 kilotone, lansata de SUA in Hiroshima
– Ivy King – 500 kilotone, detonata de SUA
– B53 – 9.000 kilotone, detonata de SUA
– Castle Bravo – 15.000 kilotone, detonata de SUA.

KT graphic

„Bomba Tarului” – cea mai puternica bomba nucleara lansata vreodata

Numita „Tsar Bomba” („Bomba Tarului”) de occidentali si „Kuz’kina Mat” de rusi (cu traducerea aproximativa „Va aratam noi”), aceasta bomba cu hidrogen de 50.000 de kilotone este cea mai mare bomba nucleara detonata vreodata, fiind considerata in acelasi timp cea mai puternica inventie a omului din istorie.

Pe 30 octombrie 1961, URSS a detonat „Bomba Tarului” deasupra arhipelagului Novaya Zemlya din nordul Rusiei. Denumita oficial „bomba cu hidrogen AN602”, a fost original conceputa sa elibereze o energie de 100 de megatonede TNT, dar aceasta a fost redusa in final la 50 de megatone, informeaza site-ul www.tsarbomba.org.

In testul atmosferic din 1961, a avut o energie degajata de 50 de megatone (50.000 de kilotone), de 3.300 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima si de 1.400 de ori mai puternica decat bombele de la Hiroshima si Nagasaki combinate.


Tsar Bomba – Moment of Explosion de lumierr

Bomba nu a avut niciun scop de natura militara. La numai o secunda de la detonare, lumina produsa putea fi vazuta la o distanta de peste 2.000 de kilometri, iar norul nuclear s-a ridicat la o inaltime de aproximativ 64 de kilometri, de aproape opt ori mai mare decat cea a muntelui Everest.

Dupa explozie, suprafata insulei a fost modificata, iar pietrele s-au topit, scrie www.tsarbomba.org. Unele raporturi arata ca din cauza exploziei ferestre s-au spart in nordul Finlandei si in Norvegia.


Tsar Bomba – King of the Bombs de lumierr

Ca urmare a ingrijorarilor privind caderile radioactive, Statele Unite, Marea Britanie si URSS au semnat in 1963, la Moscova, Tratatul interzicerii partiale a testelor nucleare, impunand ca toate testele nucleare sa se desfasoare in subteran.

Alte informatii despre „Bomba tarului”:

– a fost construita in 15 saptamani;
– a fost lansata dintr-un avion modificat Tu-95, pilotat de Maiorul Andrei Durnovtsev:
– unda de soc a exploziei a facut inconjurul Pamantului de trei ori;
– parasuta atasata la bomba a cantarit 800 de kilograme;
– norul de tip ciuperca format a avut o altitudine de 64 de kilometri, de aproape opt ori mai inalt decat varful Everest si de 168 de ori mai inalt decat Empire State Building.


Tsar Bomba Detonation by Discovery Channel de lumierr
Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos