Acasă Stirile zilei Principesa Margareta devine Regina si va putea decide cu privire la averea...

Principesa Margareta devine Regina si va putea decide cu privire la averea Casei Regale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Casa Regala a Romaniei a precizat, mercuri, intr-un comunicat de presa, ca principesa Margareta va avea statut de regina, dupa moartea Regelui Mihai.

La 24 de ore de la anuntul mortii Regelui Mihai, avem o noua regina. Este vorba despre Principesa Margareta, care ar fi primit automat acest titlu. Cel putin asta sugereaza un articol publicat pe site-ul Casei Regale, in care se vorbeste despre statutul Familiei si linia de succesiune.

Este vorba despre o acordare o automata a titlului de regina. Principesa Margareta este in acest moment Regina, iar Princepele Radu devine din Alteta Sa Regala Princepele Radu in Princepele Consort. Aceste reguli nuantate si republicate au fost aprobate de catre Regele Mihai in 2007 la Savarsin si ele prevad ca prerogativele viitoarei suverane sunt privitoare si la avere. Adica va avea dreptul exclusiv de a decide ce se intampla cu averea Casei si Familiei Regale.

„Casa Regala a Romaniei este guvernata de statut si de traditie. in conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste norme fundamentale, promulgate de mana Regelui Mihai I, sef suveran al Casei Regale a Romaniei, prin Gratia Lui Dumnezeu, rege incoronat al Romaniei si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a Romaniei, au intrat in vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document isi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mana Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate. Traditiile noastre de familie includ si vor include intotdeauna credinta crestin ortodoxa, care va servi drept principiu calauzitor in toate deciziile viitoare. Pastrand respect pentru libertatea de credinta si de constiinta a individului, toti membrii dinastici ai Familiei vor apartine ritului crestin ortodox. Rugam pe Dumnezeu sa protejeze Familia noastra Regala, tara noastra si Biserica noastra”, se precizeaza in „Normele Fundamentale ale Casei Regale”, postate pe Romania Regala.

in primul articol se precizeaza: „Casa Regala a Romaniei este o comunitate de familie autonoma infiintata si organizata pe baza prevederilor acestui atatut dinastic, de acum in vigoare. Ea va fi compusa din membri prin nastere sau membri prin casatorie, numai dupa cum este stabilit de acest document.”

Al doilea articol prevede ca mostenitorul Casei Regale devine, automat, rege sau regina.

„Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, mostenitorul evident sau mostenitorul prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia familiei ca dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ.”

Intre prerogativele viitoarei suverane se numara dreptul de a lua decizii legate de proprietatile Casei Regale a Romaniei si asupra oricaror alte chestiuni legate de Casa Regala. De asemenea, ”seful Casei Regale se asigura de pastrarea si recunoasterea drepturilor, onorurilor si prerogativelor Casei Regale prin toate mijloacele ce-i sunt la dispozitie, si reprezinta sau numeste reprezentanti in relatia cu autoritatile de Stat, pentru protectia averii si drepturilor Casei Regale. Este singurul detinator al acestui drept”.

Conducatorul Casei Regale are si pastreaza toate drepturile de “fons honorum” si poate continua sa acorde titluri, decoratii, ordine, distinctii si medalii. ”seful familiei regale este si va ramane Mare Maestru al Ordinului Carol I, care se afla sub controlul exclusiv al Casei Regale a Romaniei. Casa Regala va numi toti membrii Ordinelor Dinastice si administratia acestora, iar acordarea va fi insotita de inregistrari ale primitorilor si distinctiilor, si va avea loc potrivit deciziei sefului Casei Regale”, asa cum este precizat in statut.

Potrivit normelor Casei Regale, la articolul 2, punctul 8 se specifica: ”in cazul unei viitoare femei sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de “Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei” (ad personam), potrivit articolului 1 (7), titlu, rang si apelativ care va precede orice alt titlu, roman sau strain, pe care il poate avea, pe durata mariajului si numai pe durata vietii sotiei sale si numai atata timp cat aceasta ramane sef al Casei Regale Romane”.

Principesa Margareta

Viitoarea suverana s-a nascut la Lausanne, in Elvetia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a regelui Mihai I si a reginei Ana si a devenit Custodele Coroanei romane anul trecut dupa ce regele Mihai I s-a retras din viata publica din motive de sanatate. Este licentiata in Sociologie, stiinte Politice si Drept International a Universitatii din Edinburgh, Scotia.

sefa Casei Regale a fost implicata, inainte de 1989, in proiecte ale Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite si al Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). in august 1989, a parasit Organizatia Natiunilor Unite pentru a se dedica cauzei Romaniei.

A sosit in tara pe 18 ianuarie 1990. in acelasi an a infiintat, impreuna cu tatal sau, regele Mihai, Fundatia “Principesa Margareta a Romaniei”, dedicata sprijinirii batranilor si tinerilor aflati in dificultati fizice sau materiale.

Guvernul ar urma sa dea azi Hotararea pentru 14, 15 si 16 decembrie.

Regele Mihai a murit marti, 5 decembrie, la ora 13.00, in locuinta sa din Elvetia. Avea 96 de ani.