Acasă Sanatate Pentru a avea un stil de viata sanatos trebuie sa-ti cunosti bioritmul!

Pentru a avea un stil de viata sanatos trebuie sa-ti cunosti bioritmul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cunoasterea bioritmului cotidian al organelor ne ajuta sa ne construim un stil de viata echilibrat. Johanna Paungger si Thomas Poppe sunt doi dintre specialistii care au studiat ritmul functiilor organelor interne, iar rezultatele muncii lor s-au concretizat in cartea „Aus eigener kraft” (Pe propria putere). Potrivit autorilor germani, fiecare organ lucreaza la capacitate maxima, timp de 2 ore pe zi, in intervale bine stabilite.

Iata care este ritmul organelor umane:

Stomacul, la maxim intre orele 7-9. Intre orele 7-9, functiile stoma­cului sunt la valoare maxima, deci trebuie sa luam micul dejun, fara graba. Trebuie sa tineti cont atat de calitatea, cat si cantitatea alimentelor pe care le consumati la aceasta masa.

Splina si pancreasul, la maxim intre orele 9-11. In intervalul orar 9-11 lucreaza intens splina si pancreasul, sto­macul odihnindu-se. In acest interval e recomandat sa nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sa nu consumam prea multe dulciuri pentru a nu-l forta sa secrete insulina. Daca splina nu functioneaza corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sange.

Inima, la maxim intre orele 11-13. Intre orele 11-13, activitatea inimii e la capacitate maxima. In aceasta perioada nu se recomanda mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesara activitatii intense a inimii.

Intestinul subtire, la maxim intre orele 13-15. Autorii germani afirma ca nu de multe ori s-a observat ca un angajat cu norma redusa de munca realizeaza la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma intreaga. Asta din cauza randamentului scazut al organismului dupa ora 13, mai ales dupa un pranz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important in procesul de digestie, e ghidata de sistemul nervos vegetativ, a­ceasta putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Din acest motiv se re­comanda ca masa de priaz sa fie luata in liniste.

Vezica urinara, la maxim intre orele 15-17. Vezica urinara are un rol important in dezintoxicarea organismului, alaturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim daca sunt baute pana la ora 19, deoarece pana atunci functioneaza bine rinichii