Au trecut aproximativ 10 ani de la precedenta criza financiara globala, care a cuprins si Romania, iar analistii americani prevestesc o noua criza economica.

Analistii unor grupuri financiare importante, precum HSBC Holdings, Citigroup si Morgan Stanley, anticipeaza la randul lor ca pietele financiare globale se apropie de o criza economica, potrivit unei analize Bloomberg.

Astfel de avertismente au fost transmise constant in ultimee luni, incepand cu miliardarul american Jim Rogers si pana la fostul presedinte al Rezervei Federale Americane Alan Greenspan, iar un studiu recent releva ca economia romaneasca este mai vulnerabila la crize decat in 2008.

Marii jucatori de pe Wall Street invoca anomalii in ceea ce priveste corelatiie dintre evolutiile actiunilor, obligatiuni si marfurilor, precum si faptul ca investitorii par sa ignore fundamentele si datele in evaluarea activelor. „Corelatia dintre piata de capital si piata valutara s-a slabit, piata valutara este mai putin corelata cu ratele de dobanda, iar influenta petrolului asupra pietelor financiare s-a redus”, sfirma Andrew Sheets, care se ocupa de strategie la Morgan Stanley.

Potrivit calculelor Morgan Stanley, corelatia dintre active este la minimul ultimului deceniu, situatie care s-a mentinut chiar si dupa ce tensiunile dintre Coreea de Nord si SUA au declansat o aversiune la risc. La fel ca inainte de cea mai recenta criza financiara, investitorii evalueaza activele pe baza riscurilor asocitate fiecarui titlu in parte sau unei industrii, ignorand datele macroeconomice. “Aceste corelatii slabe intre datele macro si micro confirma ideea ca ne aflam la finalul ciclului de crestere si, nu intamplator, aceasta situatie a mai fost intalnita in 2001-2007”, adauga analistul Morgan Stanley.

Sursa: Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.