Acasă World Premiera mondiala care provoaca fiori! Au reusit sa cloneze primele maimute! Intrebarea...

Premiera mondiala care provoaca fiori! Au reusit sa cloneze primele maimute! Intrebarea care macina omenirea: Urmeaza omul?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In China s-a reusit clonarea primelor primate dupa modul in care s-a obtinut oaia Dolly. Dupa nasterea primelor maimute clonate, au aparut temeri ca ar putea sa fie clonati oamenii.

Doi macaci identici, Zhong Zhong si Hua Hua, care s-au nascut in urma cu 6 saptamani, sunt primele primate (n.r. mamifere superioare) clonate din lume. Macacii sunt maimute cu lungimi intre 70-100 cm, care traiesc de obicei in zone muntoase din Asia si Africa. Cercetatorii chinezi de la Academia de stiinte au reusit sa cloneze perechea de macaci folosind metoda prin care a fost creata oaia Dolly.

Ei au “rescris” celulele de ADN din fetusii de macac, pe care le-au pus in ovule de femele, fertilizandu-le, astfel, artificial. Embrionii obtinuti au fost implantati la mame surogat. S-au folosit 21 de maimute surogat, dar numai la 6 s-au dezvoltat sarcini si in final au rezultat doar doua maimutele clonate. Zhong Zhong si Hua Hua sunt hranite cu biberonul si se dezvolta normal. Dupa ce s-a reusit clonarea maimutelor, cele mai asemanatoare animale cu omul, ar putea sa fie clonati si oameni, avertizeaza doctorul David King, membru al grupului Human Genetics Alert.

“Da, de acum se va putea clona si omul. O maimuta macac e o specie de primata si omul este o primata. Bariera tehnica a clonarii primatelor a fost trecuta”, sustine Mu-Ming Poo, unul dintre cercetatorii echipei de la Shanghai care a reusit sa-i obtina pe Zhong Zhong si Hua Hua. “Desi metoda este foarte dificil de aplicat la oameni, cei care au resurse financiare mari ar putea sa-si puna ambitia sa creeze primul copil clonat”, a spus David King.

Pisici, caini, sobolani si vaci se numara intre cele 23 de specii de mamifere care au fost clonate pana acum. in 1998, cercetatorii sud-coreeni au sustinut ca au clonat cu succes un embrion uman, dar in final experienta a esuat. Cercetatorii chinezi spera ca, dupa clonarea macacilor, vor reusi sa inteleaga cum sa foloseasca ingineria genetica pentru a trata eficient bolile Alzheimer si Parkinson.

Clonarea inseamna preluarea ADN-ului dintr-un organism si copierea lui in alt loc. Se poate folosi pentru a produce animale identice din punct de vedere genetic. Oaia Dolly a reprezentat prima clonare reusita a unui mamifer prin procedeul de transfer nuclear. A fost realizata de cercetatori de la Institutul Roslin, Scotia, in 1996. S-a luat o celula de la o oaie, i s-a copiat ADN-ul in ovul altei oi, din care s-a scos nucleul, apoi s-a obtinut un embrion ce a fost implantat in a treia oaie, care a fost mama surogat. Dolly a fost eutanasiata la varsta de 6 ani, fiindca suferea de artrita si cancer pulmonar. Clonarea oii a provocat o unda de soc in lume, fiind interpretata drept “o joaca periculoasa de-a Dumnezeu”. Prin clonare se pot obtine creaturi cu malformatii.

Sursa: Click