PREMIERA in medicina: Urechi umane artificiale, create cu ajutorul tehnologiei 3D! VIDEO

Medicii americani au fabricat urechi umane artificiale, realizate dintr-un cartilaj artificial si care functioneaza normal, gratie unei tehnici de imprimare in trei dimensiuni (3D).

Aceste urechi ar putea fi solutia pe care o cauta chirurgia plastica pentru copiii nascuti cu o malformatie denumita „microtie”, afirma medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare si profesor adjunct la catedra de chirurgie estetica a Universitatii Cornell din New York, coautor al studiului.

„Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii”, a adaugat el.

1 ureche

Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Cornell, coautor al studiului, si echipa lui au inceput cu o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana. Ei au convertit acea imagine intr-o ureche adevarata, cu ajutorul unei imprimante in 3D pentru a realiza un mulaj.

Click pe aceeasi tema:  Sotiile si copiii pompierilor care isi pierd VIATA in misiune se vor putea angaja in MAI!

1 ureche 2

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de „esafodaj” peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

1 ureche 4

In trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savantii, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei americane PLOS ONE.

„Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa”, a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.

Click pe aceeasi tema:  De unde a cumparat-o si cat valoreaza controversata rochie a Primei Doamne a Romaniei!

Sursa: mediafax.ro

spre