Acasă Stirile zilei PREMIERA in medicina: Urechi umane artificiale, create cu ajutorul tehnologiei 3D! VIDEO

PREMIERA in medicina: Urechi umane artificiale, create cu ajutorul tehnologiei 3D! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicii americani au fabricat urechi umane artificiale, realizate dintr-un cartilaj artificial si care functioneaza normal, gratie unei tehnici de imprimare in trei dimensiuni (3D).

Aceste urechi ar putea fi solutia pe care o cauta chirurgia plastica pentru copiii nascuti cu o malformatie denumita „microtie”, afirma medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare si profesor adjunct la catedra de chirurgie estetica a Universitatii Cornell din New York, coautor al studiului.

„Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii”, a adaugat el.

1 ureche

Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Cornell, coautor al studiului, si echipa lui au inceput cu o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana. Ei au convertit acea imagine intr-o ureche adevarata, cu ajutorul unei imprimante in 3D pentru a realiza un mulaj.

1 ureche 2

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de „esafodaj” peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

1 ureche 4

In trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savantii, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei americane PLOS ONE.

„Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa”, a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentScandal cu actuali si fosti securisti G. Maior: Securitatea lui Ioan Niculae a distrus un stat
Articolul următorRestaurantul din cer sau cum sa mananci cu sufletul la gura! VIDEO!