Acasă Politic Ponta declanseaza lupta ANTI-fascista din Romania. Traian Basescu sesizeaza CC

Ponta declanseaza lupta ANTI-fascista din Romania. Traian Basescu sesizeaza CC

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca a refuzat decorarea lui Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies, propusi de Traian Basescu, pentru ca cei doi au exprimat „opinii anti-romanesti, chiar fasciste„.

Presedintele tarii a propus decorarea fostilor sefi ai Institutului Cultural Roman (ICR), insa propunerea a fost intampina cu opozitie din partea premierului Ponta, care a refuzat sa contrasemneze decretul de decorare. Ca urmare, presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala asupra unui posibil conflict juridic intre Administratia Prezidentiala si Guvern.

„Este vorba despre propunerea presedintelui de a decora fosta conducere a ICR, si eu am doua rezerve. Prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice. Deci, sa ii decoram pe cei care au folosit prost banii publici sau chiar i-au deturnat mi se pare gresit”, a declarat premierul miercuri, raspunzand unei intrebari.Ponta a adaugat ca, „in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimt opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domunul Mihaies (Mircea Mihaies, fost vicepresedinte al ICR), care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca dl presedinte Basescu doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea”.

Presedintele Traian Basescu a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici.

In sesizare se arata ca premierul a refuzat contrasemnarea fara a motiva, iar presedintele cere CCR sa constate existenta unui conflict intre institutii si sa il oblige pe premier sa motiveze refuzul.