Parlamentarul Florin Citu a prezentat in Parlament care sunt efectele lansate de Liviu Dragnea in privinta guvernarii Ciolos si a bugetului din 2016.

„La inceputul lunii ianuarie, Liviu Dragnea declara ca a descoperit o gaura imensa in executia bugetului anului 2016. De aici s-a declansat un val de acuze din partea Partidului Social Democrat la adresa guvernarii Ciolos. Am atras atentia public de atunci si l-am rugat pe Liviu Dragnea sa-si tempereze discursul pentru ca s-ar putea ca Romania sa plateasca un pret prea mare pentru nimic.

Sa va aduc aminte cum s-a intamplat. Liviu Dragnea a anuntat ca a descoperit o gaura la buget. Imediat a cerut o comisie de ancheta. In acelasi timp, a cerut Curtii de Conturi sa faca un control operativ la Ministerul de Finante, desi Curtea facea controlul anual asupra executiei bugetare. Au urmat audieri, analize, rapoarte, amenintari cu plangeri penale. Toate acestea pentru o concluzie pe care o stiam cu totii de la inceput. Gaura de la buget era imaginara.

O declaratie iresponsabila a lui Liviu Dragnea a pus pe jar nu doar membrii Parlamentului, dar si o serie de alte institutii de stat angrenate la acel moment in procesul elaborarii bugetului pentru 2017. La Ministerul de Finante erau ocupati pana peste cap cu elaborarea, sub presiunea timpului, a bugetului si, in acelasi timp, erau nevoiti sa vina sa raspunda intrebarilor noastre in Parlament, dar si intrebarilor Curtii de Conturi.

Domnule Dragnea, prin declaratia dumneavoastra iresponsabila ati generat o serie de actiuni si luari de pozitii ale unor oameni cu functii de raspundere in institutiile statului, care, in opinia mea si a PNL constituie infractiuni. Rezultatul este ca Romania se imprumuta mai scump ca acum 2 luni si nimeni nu raspunde pentru asta.

Pentru a elucida misterul gaurii de la buget, a fost constituita o comisie care a auditat persone, a intocmit un raport care a avut ca finalitate constatarea ca declaratia dvs a fost o prostie. Nu a fost nicio gaura la buget! A fost doar o petarda pentru a ascunde ceea ce eu am denumit jaful perfect. Un scenariu care include, in opinia mea, falsificarea datelor de cei de la CNP, ordonantele 6 si 9, ingerinte la limita legalitatii a Curtii de Conturi care s-a si antepronuntat si a culminat cu ordonanta 13 care a scos populatia in strada.

A fost nevoie sa iasa oamenii in strada sa va incetineasca, dar din pacate nu v-au oprit.

Dupa aceasta experienta, in opinia mea ramanem cu urmatoarele concluzii:
1. CNP a preluat datele din programul PSD, lucru nemaivazut pana acum si mai ales ilegal.
2. Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei ati elaborat si aprobat un pachet de legi care va ajuta sa nu raspundeti penal pentru adevarata gaura pe care urmeaza sa o dati finantelor Romaniei.
3. Ati expus in mod iresponsabil bugetul aproband utilizarea excesiva si extrem de riscanta a creditelor de angajament.
4. Ati ordonat Curtii de Conturi sa execute un control ale carui rezultate trebuiau sa fie cele sugerate de dumneavoastra.
5. Ati obligat Ministerul de Finante sa furnizeze date inexacte in legatura cu finantele tarii. Ultima isparava este raportarea executiei bugetare pentru veniturile fiscale din luna februrie care a inclus si 2 zile din luna martie.
6. Declaratia dvs iresponsabila a facut sa creasca costul imprumuturilor, pentru finantarea deficitului de 24 miliarde lei in 2017, cu 0.5 pp, in doar doua luni. Faceti un calcul sa vedeti ce inseamna aceasta jumatate de punct procentual aplicata celor 24 de miliarde. Implicit ati contribuit la un deficit si mai mare si astfel il fortati pe ministru sa taie din cheltuieli.
7. Declaratia dvs iresponsabila a facut ca in luna martie Ministerul de Finante sa rateze doua incercari de a se imprumuta de pe piata pentru finantarea deficitului. Costul era deja prea mare. Si stiti care este ironia situatiei? Structura activelor bancilor locale, cu cea mai mare expunere pe riscul de stat din UE, nu le permite sa va mai finanteze deficitul. Sunteti nevoiti sa apelati la investitorii straini. Si stim ce mult ii iubiti.
8. In luna martie ati anuntat primarii si presedintii de consilii ca deoarece ati crescut haotic salariile nu mai sunt bani pentru investitii. Cum vor explica primarii alegatorilor ca nu pot finaliza proiectele incepute?
9. Si, cel mai important, adevarata concluzie a tras-o chiar guvernul dvs. Guvernul Grindeanu a fost de acord cu rectificarile bugetare in forma in care au fost facute de guvernul Ciolos. (Asta e tare, nu ?)

Toate acestea s-au intamplat doar pentru ca ati lansat o petarda menita sa ne faca pe noi, opozitia, si poporul roman sa nu fim atenti la jaful programat pe care l-ati inceput in Romania de 2 luni de zile. Bugetul, asa cum l-ati construit, reprezinta adevarata gaura, dle Liviu Dragnea.

PNL nu s-a lasat pacalit de scenariul dumneavoastra si constant, in ultimele 3 luni, personal am luat pozitie vis-a- vis de toate masurile dvs., asa zis economice.

Dle Dragnea, avand in vedere efectele declaratiei dumneavoastra despre gaura de la buget, nu-mi aduc aminte sa va fi exprimat dvs. o parere de rau sau sa aveti un regret. Din contra, ati plusat cu o alta declaratie iresponsabila despre achizitia corvetelor. Ce trebuie sa stie toata lumea este ca dumneavoastra faceti aceste declaratii despre guvernarea Ciolos in conditiile in care anul trecut ati avut 4 secretari de stat la finante si 4 la aparare, ca sa dau doar doua exemple. Ati fost mult mai prezent la guvernare decat a fost PNL in 2016.

Opinia mea este ca tot ce ati facut a fost premeditat si conform unui plan bine pus la punct. Totusi, ramane intrebarea: castigarea alegerilor ofera dreptul de a jefui Romania?

PNL este sigur ca nu. Si va asiguram ca in curand vine si nota de plata. Mai repede decat va asteptati”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.