O destinatie prea putin cunoscuta romanilor este preferata de foarte multi straini. Pestera Hotilor sau Grota Haiducilor, cum mai este cunoscuta, din apropierea statiunii Baile Herculane este unul dintre cele mai cautate obiective turistice, cu precadere in sezonul estival.

Administratia Parcului National Domogled-Valea Cernei (PNDVC) si-a propus ca in perioada urmatoare sa realizeze o serie de investitii la aceasta pestera, pentru a creste gradul de siguranta a celor care o viziteaza.

Va fi realizat un proiect de amenajare interioara a pesterii.

Prin acest proiect va fi realizata o poarta de intrare in obiectivul turistic, o balustrada pentru protectia turistilor, precum si realizarea unui traseu de vizitare in interiorul pesterii, scrie radioresita.

Turistii care vor vizita Pestera Hotilor vor plati si in acest an o taxa de vizitare de 5 lei, iar tichetul este valabil pentru vizitarea tuturor obiectivelor si traseelor turistice din Parcul National Domogled-Valea Cernei pe durata intregului sezon estival.

„Anul trecut am incasat din aceasta taxa aproximativ 9.000 lei, bani pe care ii vom folosi pentru lucrarile de amenajare a pesterii si traseelor turistice, iar in acest an ne-am propus sa sustinem din fonduri proprii lucrari in valoare de 50.000 lei pentru toate traseele si obiectivele turistice de pe raza Parcului”, ne-a precizat ing. Ioan Gaspar – directorul Administratiei Parcului National Domogled-Valea Cernei.

Pestera Hotilor este situata in Baile Herculane, langa Hotelul Roman. A fost locuita din paleoliticul mijlociu, avand o foarte mare importanta arheologica. Are 143 de metri lungime. Fiind foarte intens vizitata, este foarte degradata, peretii sunt acoperiti de iscalituri, unele din acestea foarte vechi, altele facute cu foarte multa migala. Paradoxal aceasta colectie de semnaturi, prin valoarea lor istorica au crescut valoarea pesterii. Cea mai veche semnatura dateaza din 1820.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.