Acasă Stirile zilei Stiinta Americanii au extins cautarile de extraterestri! Sistemele solare mai vechi au avut...

Americanii au extins cautarile de extraterestri! Sistemele solare mai vechi au avut mai mult timp pentru a produce specii inteligente!

Diagram of planets in solar system - 3d render

Cercetatorii americani au anuntat ca isi vor extinde prospectiunile de semnale radio provenind de la extraterestri la inca 20.000 de sisteme solare, care pana acum au fost considerate niste tinte mai putin interesante in materie de cautare a existentei vietii dincolo de planeta noastra.

Noi date au determinat Institutul SETI („Search for Extraterrestrial Intelligence”) sa-si extinda cercetarile pana la aceste mii de stele pitice rosii, stele mai mici si foarte vechi care sunt, in medie, cu multe miliarde de ani mai batrane decat Soarele nostru.

„Sistemele solare mai vechi au avut mai mult timp pentru a produce specii inteligente”, a explicat astronomul Seth Shostak, de la acest institut de cercetare pentru inteligenta extraterestra.

In cadrul acestui proiect de doi ani, va trebui ca oamenii de stiinta sa aleaga cele mai apropiate 20.000 de sisteme solare dintre cele care in care graviteaza in jur de 70.000 de stele pitice rosii. Pentru a face acest lucru, ei vor utiliza Allen Telescope Array, observatorul situat in California si format din 42 de antene care permit scrutarea a trei stele concomitent.

„Vom examina sistemele solare poe mai multe frecvente intre 1 si 10GHz”, a detaliat Gerry Harp, cercetator la SETI. „Este rezonabil sa credem ca niste extraterestri care incearca sa ne atraga atentia ar putea emite semnale pe asemenea frecvente speciale”, a adaugat Gerry Harp.

Multa vreme, oamenii de stiinta au eliminat din spectrul lor de cercetare stelele pitice rosii, considerandu-le putin interesante din cauza zonei locuibile reduse si a configuratiei lor: orice planeta care ar fi pe orbita unei asemenea stele ar fi atat de aproape, incat una dintre partile sale ar fi in permanenta expusa la o caldura foarte mare, in timp ce cealalta ar fi scufundata in intuneric si frig. Totusi, recent, cercetatorii au descoperit ca este posibila difuzarea caldurii in partea neexpusa acesteia si ca viata ar putea exista pe aproape toata suprafata planetelor care graviteaza in jurul stelelor pitice rosii.

Sursa: RADOR