Acasă Stirile zilei Stiinta Pestera „BLESTEMATA” din Romania: Aici se face trecerea spre „LUMEA DE DINCOLO”!...

Pestera „BLESTEMATA” din Romania: Aici se face trecerea spre „LUMEA DE DINCOLO”! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pestera Limanu este urmarita de o mare legenda, dupa ce a fost refugiu in timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, inca din vremurile cele mai vechi.

Faima de „pestera cu comori” s-a raspandit cu usurinta. In afara de valoarea istorica, Pestera Limanu prezinta si o deosebita importanta speologica. Ea este o pestera freatica dezvoltata in calcare stratificate orizontal. Stratele orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale.

Cand placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns in lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasand in urma o retea labirintica cu distributie rectangulara formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate. Unii cercetatori considera ca cel putin o parte din galerii au fost in intregime sapate de om, in multe locuri fiind evidenta daltuirea peretilor. Vazuta in plan, reteaua de galerii seamana mai degraba cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat.

Locul de sub dealul de la marginea comunei Limanu nu a putut fi niciodata explorat in intregime, din cauza labirintului intortocheat de pesteri, in care multi dintre cei care s-au aventurat mai mult decat trebuia s-au pierdut si nu au mai gasit drumul la intoarcere. Legendele localnicilor spun ca pestera aceasta ciudata este o poarta catre lumea de dincolo de moarte.

Folclorul local a transmis faptul ca galeriile Pesterii Limanu s-ar intinde prin beciuri si fantani din Limanu pana in Bulgaria sau chiar Turcia! Pestera Limanu este complet lipsita de podoaba stalactitelor si stalagmitelor, care dau farmec altor pesteri. Acest fapt se explica prin absenta infiltratiilor de apa de la suprafata

Pestera este interesanta din punct de vedere biospeologic. Exista o fauna de nevertebrate bogata a carei principala sursa de hrana o constituie acumularile de guano de la coloniile de lilieci care se adapostesc in pestera mai ales iarna. In afara de lilieci, in pestera pot fi intalnite intamplator si alte vertebrate: serpi, broaste testoase, vulpi, dihori.

Sursa: mangalia.ro