1. Alte surse de contaminare
Daca folositi un cleste pentru gheata fara a va spala pe maini si il puneti apoi la loc in frapiera, cuburile pot fi contaminate cu bacteriile care se afla deja pe maini ori pe cleste. La fel, daca scoateti gheata din tava cu mainile goale, fara a va spala, cuburile si bautura pot fi contaminate. Acest lucru poate sa cauzeze probleme serioase de sanatate sau chiar moartea, asa cum s-a intamplat in cazul unui baiat de 15 ani din Statele Unite.
„Cei mai multi nu realizeaza riscul la care se expun. [gheata contaminata] nu miroase diferit, nu arata diferit, bacteriile sunt microscopice. Nici nu ai sti ce s-a intamplat”, spune Debra Huffman, microbiolog la Universitatea din South Florida.
Un studiu realizat in 49 de restaurante, baruri si hoteluri din Chicago, in anul 2007, a aratat ca in 20% dintre acestea gheata era contaminata cu un numar mare de bacterii fecale coliforme.
„Clestii pentru gheata trebuie curatati, la fel ca orice alta ustensila de bucatarie. Iar cuburile nu trebuie scoase cu mainile goale din masina de facut gheata, pentru ca acestea sunt o potentiala sursa de bacterii”, spune Bucknavage.
Desi prezenta acestor contaminanti este nelinistitoare pentru cei mai multi dintre noi, riscurile de sanatate pe care le exercita asupra unui sistem imunitar sanatos sunt relativ reduse. Atat Pritish Tosh cat si Martin Bucknavage spun ca, desi ocazional unii virusi mortali se transmit prin intermediul ghetii, aceste situatii sunt extrem de rare. Ca masuri de precautie, acestia recomanda curatarea frecventa a aparatelor de refrigerare si a ustensilelor de bucatarie, precum si evitarea barurilor si a restaurantelor care par murdare, pentru ca, probabil, in astfel de locuri normele de igiena nu sunt respectate.
Sursa: mediafax.ro