Cercetatorii au creat cel mai nou test sangvin care detecteaza cancerul mamar cu 10 ani in avans, inainte de aparitia primelor simptome ale cancerului, informeaza dailymail.co.uk.

Acest interval ofera pacientelor timpul necesar pentru a lua o serie de masuri preventive – practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice, pierderea in greutate – cu mult inainte de instalarea bolii.

Gratie acestei descoperiri, femeile aflate in jurul varstelor de 50 si de 60 de ani ar putea face noul test in mod regulat, inainte de incheierea acestui deceniu, pentru a monitoriza nivelurile lor de risc.

Daca sperantele oamenilor de stiinta se vor adeveri, atunci testul va contribui la o scadere semnificativa a numarului de femei care sufera de cancer mamar.

Testul reprezinta primul instrument care monitorizeaza distrugerile produse la nivelul genelor de o serie de factori de mediu, precum fumatul, dieta, consumul de alcool si substantele chimice.

Testele curente ce analizeaza riscul de cancer mamar se bazeaza doar pe identificarea persoanelor care prezinta un risc ridicat de degradare a ADN-ului si functioneaza doar in 10% din cazuri.

Ele sunt totusi utile pentru identificarea femeilor care prezinta periculoasa gena BRCA1, asa cum este cazul actritei Angelina Jolie, care a suportat in 2013 o mastectomie dubla preventiva.

Pana acum, oamenii de stiinta nu detineau nicio metoda de detectare a cancerelor mamare non-mostenite, care alcatuiesc 90% din cazuri.

Noul test ar putea fi utilizat in cadrul consultatiilor medicale oferite cu regularitate femeilor aflate la menopauza.
Aproximativ 50.000 de femei britanice dezvolta cancer mamar in fiecare an, iar patru cincimi dintre ele se afla la menopauza.

Potrivit profesorului Martin Widschwendter, coordonatorul acestui studiu, noul test ar putea fi disponibil pentru uz clinic pana in anul 2020.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.