Acasă Stirile zilei Stiinta PERICOLELE care se ascund in CUBURILE DE GHEATA!

PERICOLELE care se ascund in CUBURILE DE GHEATA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vara adoram cu totii cuburile de gheata pentru ca sunt cea mai buna si cea mai populara solutie de raci si a pastra bauturile reci, dar putini dintre noi stiu insa ce pericole se ascund in acestea.

Gheata a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru conservarea alimentelor perisabile dar si pentru racirea aerului si a bauturilor. Pana la inventarea aparatelor mecanice de refrigerare insa, gheata era recoltata in timpul iernii, din raurile si lacurile inghetate, ori de pe muntii inalti si pastrata, apoi, tot timpul anului, in constructii speciale, de regula subterane.

Un astfel de depozit a fost construit in Mesopotamia acum aproape 4.000 de ani, conform unei tablete cuneiforme. Ulterior, chinezii, cu o mie de ani inaintea erei noastre, macedonenii condusi de Alexandru cel Mare ori romanii, in vremea Imperiului, au folosit aceasta metoda, dar gheata a devenit cu adevarat populara abia la inceputul secolului al XIX-lea. Pana atunci, conservarea alimentelor si racirea bauturilor si a preparatelor in acest fel, practici dificile si costisitoare, erau rezervate doar celor bogati si puternici.

Apoi, omul de afaceri american Frederic Tudor a inceput sa recolteze gheata de pe lacurile din apropierea orasului Boston si sa o exporte catre insulele din Caraibe si chiar Europa sau America de Sud. Printre clientii sai nu se regaseau doar cei din elita societatii ci si patronii noilor afaceri cu peste, lactate ori bauturi alcoolice, care aparusera in marile orase. Cererea de gheata a dus la cresterea concurentei si la aparitia altor companii asemanatoare astfel ca, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, produsul se regasea deja in cele mai multe dintre casele din mediul urban.

Ulterior, frigiderele electrice au introdus gheata artificiala, care poate fi produsa acasa, in orice anotimp, eliminand nevoia recoltarii acesteia de pe lacurile si raurile inghetate si a livrarii pana la client. In prezent, aparatele frigorifice capabile sa inghete apa se regasesc in marea majoritate a locuintelor si din ce in ce mai multi oameni se folosesc de cuburile de gheata pentru a-si pastra bauturile reci.
Iata ce riscuri presupune insa aceasta metoda:

3. Bacterii

In general, in tarile dezvoltate, autoritatile reglementeaza calitatea apei potabile, stabilind un numar maxim admis de bacterii la fiecare centimetru cub, precum si anumiti parametri chimici si microbiologici. Astfel, cuburile de gheata produse cu apa de la robinet ar trebui sa fie sigure pentru consum, relateaza Huffington Post. Din pacate insa, aparatele de refrigerare individuale nu sunt controlate, astfel ca apa poate sa fie contaminata in timpul procesului de inghetare. Un studiu realizat pe automatele de gheata de la restaurantele din Las Vegas, Statele Unite, a aratat ca 33.3% dintre mostrele obtinute depaseau reglementarile EPA (n.r. Environmental Protection Agency, agentia de protectie a mediului, in limba engleza) privind numarul de bacterii heterotrofe si 72.2% prezentau urme posibile de bacterii coliforme. Din pacate, acest lucru inseamna ca, probabil, si alte alimente din restaurante prezinta aceleasi caracteristici si chiar daca nu, riscul ca acestea sa devina contaminate in contact cu gheata este unul crescut, spune Pritish Tosh, medic de boli infectioase si cercetator la Mayo Clinic.