Acasă Stirile zilei Social Patriarhul Teoctist ar fi implinit 99 de ani astazi!

Patriarhul Teoctist ar fi implinit 99 de ani astazi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Patriarhul Teoctist ar fi implinit la 7 februarie 2014 99 de ani. In Catedrala Patriarhala a fost oficiata slujba de pomenire la mormantul Parintelui Patriarh Teoctist.

S-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria Voronei.

Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti. La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi. De-a lungul timpului devine, pe rand, Episcop-vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

Dupa moartea Patriarhului Iustin, la 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

Cel de-al 5-lea intaistatator al Bisericii noastre a detinut numeroase ordine bisericesti, primite din partea Patriarhiilor Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei, Serbiei, a Arhiepiscopiilor Greciei, Ciprului, Cehoslovaciei, Finlandei si din partea Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II–lea. In mai 1999, a primit, din partea Statului roman, ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.

Dincolo de numeroasele distinctii si de bogata activitate, Patriarhul Teoctist a ramas in constiinta romanilor ca un pastor cu chipul si vocea blande, un om al bucuriei

Patriarhul Teoctist a pastorit Biserica Ortodoxa Romana vreme de peste doua decenii. A trecut la Domnul la 30 iulie 2007, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala.

Sursa: basilica.ro