Acasă Politic Sova explica de ce Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier

Sova explica de ce Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vicepresedintele PSD Dan Sova a precizat, vineri, ca, in opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier in contextul actual, el aratand ca Executivul ar avea datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate.

Sova a precizat, pe contul sau de Facebook, ca prin Hotararea nr. 45/2012, Parlamentul Romaniei a acordat votul de incredere asupra Programului de guvernare si a intregii liste a Guvernului, iar pe 21 decembrie 2012 Parlamentul a votat atat componenta, cat si structura Guvernului.

El a explicat ca, potrivit Hotararii nr. 45/2012, Guvernul Romaniei are, in acest moment, un viceprim-ministru care are in coordonare chestiunile economice si fiscale (care detine si functia de Ministru al finantelor publice), unul care se ocupa de securitate nationala si ordine publica (fara portofoliu in Guvern) si un altul responsabil cu administratia publica (care detine si functia de ministru al dezvoltarii regionale).

„Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, in mod concret, sa fie viceprim-ministru pe probleme economice si fiscale, aceasta pozitie apartinand titularului de la Finante. Portofoliul dansului i-ar permite sa fie vicepremier in chestiuni de siguranta nationala si ordine publica. Dar aceasta pozitie este deja ocupata de catre domnul Gabriel Opreasi, in mod evident, nu poate fi pusa in discutie pozitia domniei sale in Guvernul Romaniei”, a subliniat sova.

El a adaugat ca este de discutat si problema oportunitatii si chiar a legalitatii ocuparii concomitente a functiei de ministru si de primar de catre Iohannis.

„Concluzia este una simpla: pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL, structura Guvernului Romaniei ar trebui sa se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate”, a precizat sova.

El a mai aratat ca cei propusi de PNL sunt oameni competenti si posibila cooptare a acestora in echipa guvernamentala poate fi benefica, dar a aratat ca toate aceste propuneri trebuie discutate si in cadrul USL.

„Desi propunerile apartin PNL, ultimul cuvant il va avea primul-ministru Victor Ponta”, a subliniat sova.

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a precizat, la randul sau, vineri, ca nu este clar daca Klaus Iohannispoate fi si vicepremier si primar, el exprimandu-si speranta ca dorinta PNL de a-l propune vicepremier nu va creea “anumite” probleme procedurale, intrucat Guvernul nu are nevoie de instabilitate

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne.

Pana acum, vicepremierul din partea PNL detinea si portofoliul Finantelor.

Potrivit alineatui 2 al articolului 85 din Constitutie, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele tarii revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

In acelasi articol se arata ca, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele va putea exercita atributia prevazuta la alineatul 2 numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.