Acasă Politic Stolojan: E o BRAMBUREALA TOTALA in statistica Romaniei

Stolojan: E o BRAMBUREALA TOTALA in statistica Romaniei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„E o brambureala totala in ce priveste statistica populatiei din Romania. Noi nu stim. Ne anunta Spania, ne anunta Italia ca au oficial in jur de aproape un milion de romani, in timp ce in statistica noastra de dupa recensamant apar numai 700.000 plecati mai mult de 12 luni. De aceea vreau sa va spun ca toate cifrele raportate de statistica oficiala romana vizavi de numarul salariatilor, vizavi de numarul somerilor, vizavi de orice indicator demografic din Romania trebuie privit cu multa prudenta, pentru ca nimeni nu stapaneste acest fenomen vizavi de romanii plecati la munca in strainatate o perioada mai mare sau mai mica de timp”, a afirmat Eurodeputatul Theodor Stolojan.

Prezent, vineri, la Pitesti, unde a participat la o dezbatere pe tema contributiei Parlamentului European la accesul pe piata fortei de munca, eurodeputatul Theodor Stolojan a afirmat ca nimeni nu poate spune cu certitudine care este numarul romanilor plecati la munca in strainatate si ca, dupa datele oficiale puse la dispozitie de autoritatile din Italia si Spania, in fiecare dintre aceste tari ar lucra aproape un milion de romani, la care se adauga alti aproximativ un milion in alte state.

Acesta a catalogat tendintele demografice din Romania drept „ingrijoratoare”, aratand ca oferta de pe piata muncii este legata de acest tendinte si ca, daca actualele tendinte demografice se vor mentine si in deceniile urmatoare, Romania va fi nevoita sa aduca forta de munca din alte tari.

„Este deja o certitudine pentru Romania ca daca actualul trend demografic continua – sunt prognoze, dupa cum stiti, ca in jurul anului 2050 – 2060 Romania va ajunge undeva la o populatie de 14 milioane (..) – atunci Romania va trebui sa faca ceea ce fac si alte tari dezvoltate, sa apeleze la forta de munca care sa vina in Romania din alte tari. Sper sa nu ajungem acolo”, a mai spus Stolojan.