Acasă Stirile zilei Patriarhul Daniel pregateste o lovitura de proportii! Cum vrea sa schimbe Constitutia!

Patriarhul Daniel pregateste o lovitura de proportii! Cum vrea sa schimbe Constitutia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 80% dintre romani sunt crestini ortodocsi, iar Biserica se afla printre cele mai de incredere institutii ale romanilor. Avand in vedere aceste lucruri Patriarhul Patriarhul Romaniei, Preafericitul (PF) Daniel, indeamna la sustinerea efortului Bisericii de a apara familia „naturala, traditionala, universala” si de „a rezista in fata unor ‘modele’ noi de familie”.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat, la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, lansarea unei initiative civice de modificare a Constitutiei, in sensul de a se preciza ca familia este formata din barbat si femeie.

Mai multi preoti din judetul Iasi le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.

Initiativa este sustinuta de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia „Parinti pentru Ora de Religie”, Asociatia „Alianta Familiilor din Romania”, Asociatia Familiilor Catolice din Romania „Vladimir Ghika”, Asociatia Pro Vita – filiala Bucuresti, Asociatia „Familia Traditionala” etc, scrie Gandul.

Patriarhul spune ca familia se gaseste intr-o situatie fragila si dificila, deoarece modelul insusi al familiei traditionale este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat.

Totodata, el spune ca familia trebuie sa faca fata astazi multiplelor provocari si crize din societatea contemporana: criza economica (saracie, somaj, nesiguranta zilei de maine, emigratia s.a.), criza morala (libertinajul, avortul, divortul, abandonarea copiilor, violenta domestica, delicventa juvenila, traficul de fiinte umane s.a.), si criza spirituala (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios s.a.).

„Cand Dumnezeu a facut lumea, coroana creatiei Sale a fost familia: barbatul si femeia, care au primit binecuvantarea de a creste, a se inmulti si a stapani pamantul. Desi a trecut prin multe incercari si pericole abatute asupra societatii umane, totusi familia a fost institutia cea mai stabila a umanitatii, asigurand continuitatea acesteia in istorie. De aceea, trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor „modele” noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, spune Patriarhul.

El puncteaza ca „parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza”.

„Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane. De aceea, familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate”, mai spune PF Daniel.

In replica Asociatia MozaiQ, care pledeaza pentru respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, a condamnat implicarea Bisericii Ortodoxe Romane „in chestiuni ce tin de organizarea laica a statului roman” si a aratat ca aceasta incercare de modificare a Constitutiei nu ar crea noi drepturi pentru cetateni, ci, dimpotriva, le-ar restrange, fiind „bazata pe ignoranta, prejudecati si excludere”.

In tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de acelasi sex.

Inainte de Craciun, Grecia a adoptat o lege care permite incheierea de parteneriate civile intre persoane de acelasi sex, in pofida protestelor si opozitiei unor partide politice si a Bisericii Ortodoxe, relata Reuters in pagina electronica.

Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit incheierea unor astfel de parteneriate de catre cuplurile de acelasi sex, inclusiv in Marea Britanie, Spania si Cipru, insa subiectul ramane in continuare controversat in numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).