Acasă Sanatate Ce se intampla daca bei si fumezi in acelasi timp! Efectele sunt...

Ce se intampla daca bei si fumezi in acelasi timp! Efectele sunt devastatoare! Vezi care e mai periculos: alcoolul sau tutunul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consumul simultan de alcool si tutun reprezinta un ‘cocteil’ extrem de periculos, care ‘multiplica’ riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele doua activitati, atat de apreciate de numeroase persoane, avertizeaza marti ziarul ‘Le Figaro’.

Doua doua treimi din cazurile de cancer de acest tip din Franta sunt cauzate de asocierea celor doua elemente toxice, arata datele statistice.

De aceea, ‘ideal ar fi ca macar sa se reduca, daca nu se opresc total, consumul de alcool si fumatul’, a explicat stomatologul Loredana Radoi, cercetator la Universitatea Paris Descartes. Ea a publicat recent un studiu referitor la acest subiect, in revista BioMedcentral Cancer, impreuna cu un colectiv de specialisti de la Institutul de cercetari in domeniul cancerului ORL, scrie Agerpres.

‘Singur, alcoolul este un factor de risc destul de redus si poate fi considerat chiar zero pentru cei care ingurgiteaza doar cantitati mici’, a afirmat medicul. Pentru cei care consuma sporadic alcool pericolul de a se imbolnavi din aceasta cauza de cancer bucal este de numai 0,3%.

Tutunul este mai daunator, 13% dintre fumatori putand face un cancer ORL din acest motiv. ‘Spre deosebire de alcool, cantitatea de tutun nu are niciun rol, riscul creste inclusiv la un mic fumator, dar perioada practicarii acestui obicei constituie un factor de multiplicare’, a mentionat doctorul Loredana Radoi.

Situatia se schimba insa dramatic daca se asociaza cei doi factori, riscul de imbolnavire din aceasta cauza ajungand la 75%, la barbati, si 45% la femei. Pentru a intelege aceste diferente, ‘vor trebui analizati si alti factori de risc la femei, cum ar fi hormonii, infectiile cu papilonavirus sau elemente profesionale’, a declarat specialista.

Asocierea dintre alcool si tutun sporeste considerabil riscurile de imbolnavire pentru ca ‘alcoolul provoaca o vasodilatare la nivelul mucoaselor si are un efect itritant local care faciliteaza patrunderea substantelor toxice generate de fumat’, au constatat cercetatorii.

Cu surpindere, ei au observat ca obezitatea subiectilor a avut un efect protector, care s-ar putea datora ‘unei diluari in grasime a substantelor cancerigene, care sunt liposolubile’.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos