Acasă World Panica la nivel international! Coreea de Nord a testat cea mai distrugatoare...

Panica la nivel international! Coreea de Nord a testat cea mai distrugatoare arma de pe Pamant! Reuniune de urgenta la ONU

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat miercuri dimineata primul test „reusit” de bomba „miniaturizata” cu hidrogen, marcand un avans important in programul ei nuclear daca se confirma, la cateva ore dupa ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce parea a fi artificial in apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informeaza Yonhap, AFP, Reuters si Kyodo.

Consiliul de Securitate al ONU intentioneaza sa aiba miercuri o reuniune de urgenta pentru a discuta despre presupusul test cu bomba cu hidrogen al Coreii de Nord, a precizat misiunea SUA la Natiunile Unite, potrivit Reuters.

Mai multi diplomati au declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca reuniunea este programata pentru ora 16.00 GMT si ca cel mai probabil se va desfasura cu usile inchise.

„SUA si Japonia au cerut consultari de urgenta ale Consiliului de Securitate (…) in privinta presupusului test nuclear al Coreii de Nord”, a precizat, intr-un comunicat, Hagar Chemali, purtatoarea de cuvant a misiunii americane.

„Desi nu putem confirma pentru moment ca a avut loc cu adevarat un test nuclear, condamnam orice incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si facem din nou apel la Coreea de Nord sa isi respecte obligatiile si angajamentele internationale”, a adaugat ea, conform Agerpres.

Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat miercuri dimineata cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcand un avans semnificativ in privinta capacitatilor sale de atac si declansand semnale de alarma in Japonia si Coreea de Sud.

Nu se stie deocamdata clar ce actiune — daca va fi una — ar intentiona sa ia Consiliul de Securitate ca raspuns la anuntul Phenianului conform caruia a efectuat un al patrulea test nuclear.

Coreea de Nord se afla sub sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului sau de arme nucleare de cand a testat pentru prima data un dispozitiv atomic in 2006.

Un diplomat occidental a spus ca, daca acest nou test al Coreii de Nord va fi confirmat, membrii Consiliului de Securitate vor extinde probabil actualele sanctiuni ale ONU impotriva Phenianului.

Cea mai distrugatoare arma de pe Pamant

Bomba termonucleara, sau bomba cu hidrogen – de tipul celei pe care Coreea de Nord a afirmat ca a testat-o miercuri -, a fost dezvoltata dupa ce au fost folosite bombe nucleare in Japonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial si este de departe mult mai distrugatoare, relateaza intr-un material documentar din Bangkok agentia DPA.

Prima bomba cu hidrogen, testata in noiembrie 1952 de catre Statele Unite ale Americii (SUA), a degajat o energie echivalenta cu 10 megatone de TNT (trinitrotoluen), aproximativ de 1.000 de ori mai puternica decat bomba lansata asupra Hiroshimei cu sapte ani mai inainte.

In componenta acestui nou tip de bomba, doua tipuri de hidrogen — deuteriu si tritiu — fuzioneaza dand heliu, eliberand astfel energie.

O arma nucleara conventionala foloseste fisiunea — mai degraba divizand decat contopind nuclee de atomi — pentru a crea o putere mai mica de explozie.

O bomba cu hidrogen foloseste o reactie initiala de fisiune pentru a produce temperaturi mari necesare pentru o reactie mai puternica de fuziune.

Dupa mai putin de un an de la testul american cu bomba termonucleara, Uniunea Sovietica si-a testat propria bomba-H, lansand o cursa de producere a mai multor ”superbombe”.

Cea mai puternica bomba-H detonata vreodata — si totodata cea mai mare explozie provocata vreodata de om — a fost folosita de sovietici in 1961. Cunoscuta si ca Bomba-Tar, ea a avut o putere echivalenta cu 50 megatone de TNT.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos