Acasă Special Opinii Parintele Constantin Necula: „E nevoie sa ne imunizam la minciuna si manipulare,...

Parintele Constantin Necula: „E nevoie sa ne imunizam la minciuna si manipulare, la zvonistica si ideologii grobiene! Nu-i ispita mai mare decat sa crezi ca poate lipsi Dumnezeu din vindecarea unui popor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Constantin Necula scrie un text emotionant despre cum noul coronavirus a scos iveala lacunele educationale cu care se confrunta mare parte dintre romani. Parintele face un apel la nevoia de empatie. „Nevoia de empatie a momentului de acum este in fond un apel la bunul simt, cumintenie si ascultare de aceia care stiu ce au de facut. Orice lipsa de vitamine din organism poate fi reacordata medicamentos. Dar niciodata nu exista medicamente pentru vindecarea de nesimtire”, spune Constantin Necula.

„Eram pornit sa scriu ca titlu „Empatia salveaza Romania”! Pentru ca urmarind fenomenul Covid-19, dincolo de drama medicala si economica, descoperi o drama mult mai adanca. Drama lacunelor educationale! si nu, nu e vorba de scoala romaneasca ci de tot ce inseamna complexul educational al firii noastre de romani.

Indiferenta si aroganta prin care reactioneaza unii infectati cu Covid-19 – cazul fostului ofiter Mai sau a persoanei care-si scuipa medicii ori ingrijitorii sunt numai un revers al situatiei- este aproape sufocanta. Ceea ce constati este o lipsa cumplita de empatie. Nu. Nu la nivelul oamenilor care oricum se inscriau in viata comunitatii cu vocatia lor sociala.

Ci al unora care cred ca exista drepturi numai in ceea ce-i priveste nu si in ce priveste comunitatea. Scriu aceste randuri si dupa ce am citit o serie de comentarii ale unor atotstiutori „facebook-isti”, unii fiindu-mi chiar colegi de slujire ori de confesiune care tocmai acum s-au apucat sa moralizeze si sa descopere teoriile unei intregi conspiratii.

Drept este ca acest Covirus-19 a descoperit niste frustrari cumplite. Unele de casta, altele religioase ori ideologice. Nu e vremea afisarii lor. Macar acum sa cautam sa ne vindecam de grandilocventa nula a epatarii unor cunostinte pe care nu le stapanim. Sa cautam sa nu provocam si nici sa mentinem tot soiul de ironii ieftine care chiar nu bucura sufletul.

Cred ca dincolo de toate e nevoie sa ne imunizam la minciuna si manipulare, la zvonistica si ideologii grobiene, la criticisme ieftine. E vremea unei reasezari in cultura comunicarii, dialogului si rabdarii. Nu poti construi rezistenta unei natiuni numai pe vorbe. Comunitatea romanilor responsabili este chemata sa aduca aminte iresponsabililor ca nu sunt numai ei in comunitatea de risc a momentului.

Nu-i ispita mai mare decat sa crezi ca poate lipsi Dumnezeu din vindecarea unui popor. Cum nu cred ca putem construi imunitate de grup la Covid-19. Riscurile sunt mult prea mari. Dar ne putem imuniza la ura si minciuna, la hotie programata si comunitarism egoist. Cred ca e momentul sa invatam. Ce putem face pentru a nu ne fi greutate unii altora. Ce putem face pentru ca sa nu ne cuprinda cinismul dreptatii particulare dinaintea unui efort luminos, de recuperare a omeniei noastre.

Crestinismul nu inseamna critica neroditoare si nici ambitia de a dovedi cu pretul jignirii continutul unei dreptati particulare. Dese ori provenita dintr-o reflectie indoielnica asupra realitatii. Crestinismul e cruce. Duminica aceasta, care se apropie, este despre cum nu poti minimaliza forta crucii prin incrucisari de interese. Pentru ca religia crestina nu-i simpla insirare de percepte ori tonuri de cultura. Ci este viata in Hristos. iar la aceasta suntem chemati toti.

Nevoia de empatie a momentului de acum este in fond un apel la bunul simt, cumintenie si ascultare de aceia care stiu ce au de facut. Orice lipsa de vitamine din organism poate fi reacordata medicamentos. Dar niciodata nu exista medicamente pentru vindecarea de nesimtire. E nevoie sa ne reactualizam programele de educatie si scoala? Poate. Dar mai presus de asta e nevoie sa ne invatam copiii sa fie conectati la sinceritate si empatie. Sa refuze egoismul ca unic mod de viata. Nevoia de empatie descopera ca e nevoie de noi ca oameni. Nu ca sisteme ori entitati individuale. Ci ca oameni, faceri dupa chipul lui Dumnezeu. intelegand ca empatia ne aduce un plus de asemanare cu Dumnezeu! Nu se pot emite certificate pentru empatie. Dar nesimtirea in care ne sufoca unii chiar se vede. E momentul sa facem sa se vada si empatia, munca in cumintenie a bunului simt”, spune Parintele Constantin Necula pentru Tribuna.ro.