Acasă Stirile zilei Stiinta PAMANTUL a fost lovit de o pereche de ASTEROIZI URIASI!

PAMANTUL a fost lovit de o pereche de ASTEROIZI URIASI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pamantul a fost lovit de doi asteroizi uriasi, in urma cu 458 de milioane de ani, craterele fiind inca vizibile in regiunea Suediei, se arata intr-un studiu.

Asteroizii sunt roci uriase care graviteaza in jurul Soarelui, iar uneori calatoresc prin spatiu in perechi.

Cei doi asteroizi care au cazut in regiunea unde se afla in prezent Suedia provin „dintr-una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din Sistemul Solar”, potrivit studiului publicat joi in revista Scientific Reports.

In urma cu aproximativ 470 de milioane de ani, cu 12 milioane de ani mai devreme decat se credea anterior, o coliziune uriasa s-a produs in centura de asteroizi a Sistemului Solar. Un asteroid cu un diametru de circa 200 de kilometri s-a dezintegrat, iar o parte dintre bucatile rezultate au intersectat mai tarziu orbita terestra.

Cercetatorii stiau de mai mult timp ca craterul Lockne, cu diametrul de 7,5 kilometri, situat in apropiere de orasul Östersund, in centrul Suediei, este legat de acest eveniment cosmic, dar au demonstrat, potrivit studiului, ca si craterul Malingem, din vecinatate, situat la 16 kilometri distanta si cu un diametru de 700 de metri, are legatura cu coliziunea din centura de asteroizi.

Pentru echipa de cercetatori condusa de Jens Ormoe, de la Centrul de astrobiologie din Madrid, Spania, aceasta este dovada ca craterele suedeze sunt rezultatul ciocnirii Terrei cu o pereche de asteroizi.

Craterul Lockne a fost provocat de impactul cu un obiect cosmic cu un diametru de circa 600 de metri, iar cel din Malingen, de un obiect mai mic, cu un diametru de circa 150 de metri.

Cei doi asteroizi erau formati din bucati de roca tinute laolalta de gravitatie.

In jur de 16% dintre asteroizii care se apropie de Pamant calatoresc prin spatiu in perechi.

Dintre cele 188 de cratere cunoscute de pe Terra, doar zece, din Canada, Rusia, Germania, Finlanda si Brazilia, par a fi rezultatele coliziunilor cu cate o pereche de asteroizi.

Sursa: mediafax.ro